Így tiltakoztak a cserbenhagyott gazdák százai a záhonyi határátkelőnél

CÖF riport videóval

Tele vannak a magyar gazdák raktárai, nem bírjuk eladni a gabonát, az ukrán gabona kiszorítja a magyar a piacról – mondta el az egyik gazda a Civilek Infó kamerájának, ezzel összefoglalva, miért jelentek meg ilyen nagy számban a helyszínen.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum szóvivője a helyszínen elmondta, kiállnak a magyar kormány mellett, amikor azt szorgalmazza az uniónál, hogy gondolják át az ukrán áruk teljes körű vámmentességét és a szolidaritási folyosók működését. Kiemelte, fontosnak tartják azt is, hogy Magyarország, több uniós tagállam mellett fellép az ukrán dömping ellen.

Heizler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora Szellemi Honvédő kitűzőket ajándékozott a traktorokkal és mezőgazdasági gépjárművekkel érkezett tömeg számára, akik a hideg, szeles időben is órákon át adtak hangot elégedetlenségüknek Záhonyban.

AZ EURÓPAI UNIÓ TERÜLETÉN MÁR HETEK ÓTA ZAJLANAK GAZDATÜNTETÉSEK, AMELYEK NEM CSUPÁN AZ UKRÁN GABONA IMPORTJÁVAL SZEMBENI TILTAKOZÁSRÓL SZÓLNAK.

A gazdák számára aggasztó a környezetvédelmi előírások negatív hatása is, melyek betartása jelentős költségeket ró rájuk anélkül, hogy elegendő pénzügyi támogatást kapnának a családi gazdaságaik fenntartására és fejlesztésére. Ezenkívül felháborító számukra, hogy míg rájuk szigorú szabályok vonatkoznak például a gyomirtók használatával kapcsolatban, addig Dél-Amerikából az importcégek olcsó és ellenőrizetlen termékeket is behozhatnak az Európai Unióba. Ez pedig egyértelmű piaci hátrányt jelent az európai gazdák számára.

Itt nézhetik meg videós összeállításunkat a gazdatüntetésről:

A CÖF-CÖKA teljes szolidaritással áll ki az európai uniós gazdák, és ezen belül a magyar gazdatársadalom jogos demonstrációja mellett.
Az Európai Unió mezőgazdaságát és élelmiszeriparát érintő előállítási és az emberi egészséget védő törvényeit figyelembe véve, jelen helyzetben, az Ukrajnából érkező gabonaszállítmányok és más élelmiszeripari termékek minősége az uniós előírásoknak nem tesz eleget.
A gabonatermesztés során nemzetközileg is elismerten, tiltott vegyszerfelhasználás történik, amely jelentős költségmegtakarítást és nagyobb terméshozamot jelent az ukrán gazdáknak.
Figyelembe véve a tényeket, dömpingárat tudnak kínálni az export értékesítés során, és ez az európai gazdáknak, akik kötelesek az uniós szabályokat betartani, már elviselhetetlen piaci hátrányokat jelent.
Nem nehéz belátni, hogy először Ukrajnában kell biztosítani az uniós előírások betartatását. A tiltott vegyszerek felhasználása az esetleges emberi fogyasztás során komoly betegségek előidézését jelentheti. Fókuszpontba helyezve az emberek táplálkozását, hasonló esetet láthatunk, mintha kútmérgezés történne.
Az emberi életek veszélyeztetésének kizárását, valamint tekintve, hogy a gazdák termékeiket csak veszteséggel, vagy az ukrán versenyhelyzet miatt egyáltalán nem tudják értékesíteni, őket és családjaikat érintő, pozitív irányba ható vámintézkedéseket várunk azonnal a brüsszeli illetékesektől.
Szolidaritásunkat fenntartva, a civil társadalom érdekeit szolgálva, szellemi honvédőink figyelemfelhívását közvetítve üzenjük és a demonstráció helyén is kifejtjük:
„Európai gazdák, veletek vagyunk!”
Heizler Norbert
CÖF-CÖKA országos koordinátor
Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!