Házi befőzőberendezés

Házi befőző berendezések a civil szférától

A CÖF-CÖKA a korábban megalapított Nógrád megyei helyi termelői közösségek és az ezen munka kapcsán kialakult kapcsolatrendszerünk alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy sok esetben nincs meg a megfelelő infrastrukturális háttér a megtermelt javak hozzáadott értékkel történő értékesítéséhez. Ezen kívánunk civil szervezetként változtatni. Célunk, hogy minél több nagycsaládhoz, illetve civil szervezethez juttassunk el házi befőző berendezéseket, melyek segítségével a ház körüli kertben megtermelt zöldségek, gyümölcsök feldolgozhatók, és a megfelelő higiéniai és minőségi követelményeknek mindenben megfelelő termékek piacon értékesíthetőek legyenek, ezáltal plusz forrást biztosítva akár a családnak, akár egy helyi civil szervezetnek.

Immáron az ország szinte valamennyi megyéjébe eljuttattunk ilyen berendezéseket Nógrád Megyei Önkormányzatával és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével együttműködésben.

Alább néhány hasznos információ az általunk adományozott befőzőautomatákról.

A készülékek bemutatása

Hő-és saválló tartós zománc, hőálló fedéllel, digitális, krómozott 1/2″ leeresztő csapos kivitel

Kiváló befőzés szakértő! Pótolhatatlan segítség, hogy Önnek a munkából hazaérve egyéb háztartási munkák terhe mellett se kelljen lemondania, a tartósítószer-mentes házi befőttek, savanyúságok készítéséről. A lezárt üvegeket tegye az automatába, töltse fel vízzel, majd a használati útmutatóban található időt és hőfokot állítsa be a leírtak szerint, a dunsztolás már a gép dolga. Miután lejárt a megadott idő automatikusan kikapcsol. Az üvegeket azonnal kiszedheti, de az automatában is kihűlhetnek. Szárazdunszt már nem kell!

Ez a rendkívül sokoldalú készülék felhasználható:

  • gyümölcsök, zöldségfélék, savanyúságok befőzésére, csírátlanítására,
  • lekvárok, ivólevek, szörpök tartósítására
  • készételek: húsfélék, levesek, sültek, pörköltek tartósítására
  • minden olyan főzhető benne, ami nem tud leégni, például: virsli, kukorica, burgonya, levesek
  • rostos és szűrt ivólevek készítésére, gyümölcsökből, zöldségekből és gyógynövényekből külön kiegészítővel
  • lekvárfőzésre, a  Lekvárfőző és melegentartó betét külön kiegészítővel
  • leeresztő csapjának köszönhetően, családi-baráti rendezvények hangulatos főszereplője. Forróitalok: tea, forralt bor, puncs elkészítésére, melegen tartására és kitöltésére alkalmas.

Könnyű tisztán tartani * rejtett fűtőbetét * a fedél, az alsórész és a fogantyúk kiváló minőségű hőálló műanyagból készülnek * elegánsan kialakított LCD-kijelzője lehetővé teszi a pontos hőmérséklet és idő beállítását * a kezelőpanel +/- nyomógombbal programozható és 120 perc időzítővel rendelkezik,
Az üvegek védelméről kivehető rácsbetét gondoskodik.

Mindenkinek ajánljuk, akik szeretik a hasznos háztartási gépeket és maguk elkészíteni ételeiket, kedvelik a hangulatos baráti forralt borozós összejöveteleket.

ANYAG Zománcozott acél ház
ŰRTARTALOM 27 liter
MAGASSÁG 49 cm
ÁTMÉRŐ 35 cm
SÚLY 6,5 kg
FŰTŐTEST 1800 W / 230 V
KIJELZŐ Folyadékkristályos (LCD)
LEERESZTŐ CSAP 1/2″ krómos
GARANCIA 3 év / 5 év

Étel- és ivólékészítés kisgyermekeknek:

SAJÁT KEZŰLEG EGÉSZSÉGESET GYERMEKÜNKNEK!

Bármelyik zöldség, gyümölcs elkészíthető kisgyermekek részére bébiételként, amely a programtáblázatban is megtalálható. Számukra különösen fontos, hogy a természetes, natúr ízeket ismerjék meg, ezért törekedjünk a só és cukor mellőzésére. A gyümölcsöket nyersen elegendő turmixolni és dunsztolni. A zöldségféléket párolás vagy sütés után pürésítjük, majd végezzük el a dunsztolásukat.

Azonos hőfokon dunsztolandó gyümölcsöket és zöldségeket keverhetjük, és így tehetjük változatossá. Abban az esetben, ha vegyes püréket készítünk, mindig ahhoz a gyümölcshöz vagy zöldséghez állítsuk a programot, amelyik a magasabb hőfokon készül. Az ételek sűrűségét és állagát, kis mennyiségű párolóvíz vagy babavíz hozzáadásával tudjuk változtatni a baba ízlése vagy kora szerint, teljesen pépesen vagy darabosan is elkészíthetjük. Fontos tudnivaló: a sóska és spenót pároló vizét a kisgyermekek számára nem szabad felhasználni, magas oxalát tartalma miatt a veséket károsítja!

A zöldség és gyümölcspürék eltarthatósága 2 év! 

Gyümölcs és zöldségpürék – Néhány ötlet:

sárgabarack-alma-sárgarépa: Kochen 90 perc
alma-körte-sárgarépa: Kochen 90 perc
őszibarack-alma-meggy: 90°C 30perc
őszibarack-meggy: 85°C 30 perc
őszibarack-alma: 90°C-30 perc
alma-meggy: 90°C-30 perc

Van lehetőség a püréket húsokkal is dúsítani. Ebben az esetben a párolt húst pürésítse a kívánt zöldséggel vagy gyümölccsel.

A húsokkal kevert püréket egységesen a Kochen fokozaton 120 percig kell dunsztolni, az eltarthatóságuk maximum 3 hónap!

Húsos gyümölcs és zöldségpürék – néhány ötlet:

őszibarack-alma-csirkehús : Kochen 120 perc
alma-sárgarépa-pulykahús: Kochen 120 perc
alma-csirkehús: Kochen 120 perc

Felbontás után a bébiételeket, puhára főzött rizzsel, burgonyával tovább gazdagíthatjuk. Bébiételnek 220 ml-es befőzős üvegeket ajánljuk, ebből a méretből 57 db fér az automatába. Felbontás után a hűtőben legfeljebb 1-2 napig tároljuk.

Ivólevek tartósítása kisgyermekeknek:

A befőzőautomatához használható ivólékészítővel különösen finom, vitaminban gazdag ivóleveket készíthetünk a kisgyermekek számára. Az így kigőzölt leveket, ha azonnal üvegbe töltjük és lezárjuk, már nem kell dunsztolni. Készíthetünk vegyes ízesítésű, multivitaminokat ebben az esetben különböző gyümölcsből, zöldségből lepárolt leveket keverjük össze. Lehetőség van a levek rostanyaggal való dúsítására is, a visszamaradt gyümölcshúsból turmixolhatunk hozzá. Amennyiben keverjük és dúsítjuk a leveket, az automatában a gyümölcslé programon 80°C-on 20 percig tartósítószer-mentesen dunsztoljuk.

Ha egyéb más módszerrel pl. Gyümölcs- és eperpréssel készítünk ivóleveket, akkor az így elkészített 100%-os leveket, az adott zöldség vagy gyümölcshöz tartozó hőfokon és időn kell dunsztolni.

Az ivólevek eltarthatósága 2 év! Felbontás után a hűtőben legfeljebb 1-2 napig tároljuk.

 

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK, SAVANYÚSÁGOK BEFŐZÉSE

A hőfok-és időkapcsolóval ellátott BEFŐZŐAUTOMATA jelentősen megkönnyíti a befőzéssel járó munkát, használata mindenki számára gyors és egyszerű.

A befőzés munkafolyamata:
A hagyományos csavaros kupakkal ellátott befőttes üvegeket forró, mosószeres vízzel jó alaposan mossa el.
A friss és hibátlan gyümölcsöket, zöldségeket tisztítsa meg, különös figyelemmel a földben termő, földdel érintkező fajtákat.

Gyümölcsök befőzése:

A hámozást igénylő fajtákat, tisztítás után tegye hideg csapvíz alá, így elkerülheti azok bebarnulását. Továbbiakban a hőkezelés által megőrzik színüket. A megtisztított alapanyagokat nyersen, előfőzés nélkül helyezze az üvegekbe.

A megszokott ízek eléréséhez szükséges cukormennyiséget közvetlenül a gyümölcs tetejére, vagy közé rétegezve szórja, nem kell szirupot főzni. Ezután hideg csapvízzel engedje fel az üvegeket, egy ujjnyi légrést hagyva, majd csavaros kupakkal zárja le. Mindig vitaminban gazdag, nap érlelte gyümölcsöket válasszon, nem fog szétfőni. Mivel édes, zamatos gyümölcsök kerülnek az üvegekbe, elegendő kevesebb cukrot használni. Cukor helyett mézzel, gyümölcscukorral (fruktóz), szőlőcukorral (dextróz), nyírfacukorral (xilit), édesítőszerrel is édesíthet, de lehet teljesen natúr állapotban is, így cukorbetegek is fogyaszthatják! A gondosan lezárt üvegeket helyezze az automatába, majd a benne levő üvegek ¾ részéig töltse fel hideg vízzel. Válassza ki a program táblázatból az adott gyümölcshöz tartozó hőfokot és befőzési időt, majd annak megfelelően indítsa el a dunsztolást. Program lejárta után a befőzőautomata kikapcsol, az üveget az üvegkiszedő fogó segítségével (nem tartozék) azonnal kiszedheti, de ki is hűlhetnek a gépben. Kiszedni azonnal abban az esetben ajánlott, amikor érettebb, puhább gyümölcsöt főzött be. Szárazdunszt nem kell, minden mehet a polcra.

Zöldségfélék befőzése:

A zöldségeket megtisztítva nyersen tegye az üvegekbe, ízlés szerint kevés sóval ízesítse, majd hideg csapvízzel engedje fel. A 7,2 dl-es üvegbe kb.1 mk sót használjon, de natúr állapotban is elkészítheti. A gombát, borsót, zöldbabot, karfiolt, spárgát mindig csak ¾ részig tegye az üvegekbe és egy ujjnyi légrést hagyva töltse fel hideg vízzel. Ezek a zöldségfélék gázosodnak, túl rakás, megtömés esetén könnyen megromolhatnak. A gondosan lezárt üvegeket helyezze az automatába, majd a benne levő üvegek ¾ részéig töltse fel hideg vízzel. Válassza ki a program táblázatból az adott zöldséghez tartozó hőfokot és befőzési időt, majd annak megfelelően indítsa el a dunsztolást. Program lejárta után a befőzőautomata kikapcsol, az üveget az üvegkiszedő fogó segítségével (nem tartozék) azonnal kiszedheti, de a gépben is kihűlhetnek. Szárazdunszt nem kell, minden mehet a polcra!

A hőkezelést követően minden zöldség előfőzött állapotba kerül, további felhasználásuk során már rövidebb főzési időt igényelnek. Az előkészítést illetőn azonban akad kivétel. Mivel a lecsó befőzésénél vízzel nem töltjük fel az üvegeket, gazdaságosabb, ha a paprikát és paradicsomot kicsit előfőzzük, (több fér az üvegbe) akár hagymával együtt készre készítjük, és úgy dunsztoljuk. Jó tanács: Jód tartalmú sót ne használjon, mert megpuhulhat és elszíneződhet tőle a zöldség!

Savanyúságok befőzése:

Tegye a nyers, megtisztított zöldségeket az üvegekbe és az ízesítésre szánt fűszereket, mint például: szemesbors, mustármag, koriandermag, babérlevél, kapor, üvegenként ossza szét. A hozzávalókból, ami leggyakrabban: víz, só, cukor ecet a receptnek megfelelő arányban készítse el a felöntő levet. Ezt hidegen többször átkeverve is elkészítheti, de össze is forralhatja. A zöldségekre minden esetben hidegen szabad ráönteni, egy ujjnyi légrést hagyva.

Csavaros tetővel zárja le az üvegeket helyezze az automatába, majd a benne levő üvegek ¾ részéig töltse fel hideg vízzel. Válassza ki a program táblázatból a savanyúságokhoz tartozó hőfokot és befőzési időt, majd annak megfelelően indítsa el a dunsztolást. Program lejárta után a befőzőautomata kikapcsol, az üveget az üvegkiszedő fogó segítségével (nem tartozék), a savanyúságok esetében érdemes kiszedni, de nem előírás. Szárazdunszt nem kell, minden mehet a polcra!

Az előkészítést illetőn a savanyúságok esetében is van kivétel, a céklát nem csak nyersen, de előfőzve is elrakhatjuk. Amennyiben az előfőzés mellett döntünk, úgy a savanyúságok programon kell dunsztolni.

Jótanács: Jód tartalmú sót ne használjon, mert megpuhulhat és elszíneződhet tőle a zöldség!

Befőzőautomatával a régi nagymama recepteket, saját bevált ízesítéseit is elkészítheti, csak a hozzávalókat nyersen tegye az üvegekbe és ne felejtse el a tartósítószert elhagyni!

Tartósítószer-mentes befőzés:

Tartósítószerek élettani hatásai:

A nagyüzemi termék előállítása olcsóbb tartósítószerek hozzáadásával, mint a tartósítószer-mentes technológiával.

Azonban tisztába kell lennünk azzal, hogy ezek a kémiai vegyszerek, egészségünkre mennyire károsak. A befőzésben egyik leggyakrabban felhasznált tartósítószer volt évtizedeken keresztül a szalicil, ipari forgalmazását betiltották, kiskereskedelmi forgalomban még kapható. Sokaknak okozott gyomorbajt, gyomor gyulladást, allergiát, károsította az idegrendszert, veséket. Sajnos a mára helyére lépett nátrium-benzoát sem rendelkezik jobb tulajdonságokkal. Káros a szívre, érrendszerre, vesére, májra, bőrre és rákkeltő hatású. Kisgyerekekre gyakorolt hatása még inkább fokozott.

A szervezetünkbe jutó adalékanyagok nagy része viszont nem ürül ki, ott marad, és egyszer csak robban!

Szomorúan tapasztaljuk, olvassuk, hogy máig jelennek meg tartósítószereket preferáló befőzős receptek, interneten, újságokban, Tv műsorokban. Ezek idejét múlt, egészségre káros tartósítási eljárások!

Érdemes átgondolni, ha van egészséges megoldás, akkor miért ne választaná azt!

Tartósítószer-mentes befőzés, házilag?

Igen lehet! Bár egyre kevesebben csodálkoznak rá erre a tényre, mint, mondjuk 8-10 éve, az internet világában gyorsan terjednek az információk. Számos háztartásban tesz hasznos szolgálatot a befőzőautomata, így sokan már vásárlás előtt is jól ismerik használatát. Azok a kedves Vásárlók, akik megkeresnek bennünket már tájékozottak, és tudatosan választják a Weninger Befőzőautomatát, hogy segítségével, tartósítószer mentes, házi, kézműves termékeket készíthessenek a családjuk számára.

Hogyan lehetséges, hogy nem kell tartósítószert használni?

Megoldás a hőkezelésben rejlik. A befőzőautomata szakemberek által összeállított programok szerint működik, melyeket úgy állítottak össze, hogy a romlást okozó baktériumok elpusztuljanak, miközben az alapanyagok állaga, színe kiváló maradjon. Titok: az egyenletes hőmérséklet tartása, megfelelő ideig. Egyenletes hőmérséklet tűzhelyünkön nem tudjuk megvalósítani, ebben van segítségünkre a befőzőautomata.

Gondoskodjon családjáról és fogyasszanak minél több házi készítésű, gondosan megválogatott alapanyagokból készített ételt!

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!