Dohányboltok

Tisztelt CÖF vezetősége!

A dohányboltok körül kialakult helyzethez szeretnék hozzászólni:
Az alábbi, most megjelent rogáni idézet téves, hiányos:
“A fóliázás onnan ered, hogy a nemzeti dohányboltok megnyitásakor a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. készített néhány látványtervet, hogy szerintük hogyan kéne kinézniük a trafikoknak. A megnyitó boltok pedig másolni kezdték ezeket.”
Mint szakmabeli (aki évtizedeken keresztül foglalkozott
arculattervezéssel) a végeredményre nagyon is felfigyeltem és levelet is írtam az érintetteknek. A lényeg, hogy az arculati terv színvonaltalan, esztétikailag értékelhetetlen, vizuális megjelenésében kifejezetten ronda, városi arculata minősíthetetlen.
Erre a minősíthetetlen munkára a tervező iroda tudomásom szerint 60millió forintot kapott, készítve sorozatgyártásban (archicad programmal) vagy 100 alternatív belsőépítészeti tervet, melyek teljesen fölöslegesek voltak, mert minden üzlet más és a kondíciók is mások voltak. Arra a néhány arculati elemre, melyet mindenkinek tartani kell, maximum 4-5-m. forintnál meg kellett volna állni a költségeknek. (A Nemzeti Dohánybolt arculata a a NDN zrt. honlapján látható.) Korrupció vagy személyes kapcsolat nélkül egy ilyet lehetetlen lett volna végigfuttatni. (A Monochrom iroda Karajz Zsolt vezetésével tervezték) Annak idején Karajz Zsoltak írt levelemre azt a választ kaptam, hogy nem is ő tervezte, hanem egy alkalmazottja és azzal védekezett, hogy ezt fogadták el). Siralmas válasz.
Vagyis az arculatot a ZRT. kezdeményezte, a kormány erre rábólintott.
Rábólintott a vizuális elszigetelésre, az átláthatatlanságra, a pocsék tervre!
Azonban általában az arculati elemeket nem szokták törvénybe foglalni.
Így szerintem nincs akadálya, hogy az utcafonti zárást, takarást megszüntessék.
Nincs szükség arra sem, hogy a rendőrségi vizsgálat eredményeként döntsön a Kormány. A koncepció, termékek takarása másként is megoldható a belátás mellett. Azonban az egész koncepciónak nincs visszatartó hatása, elegendő, hogy 18 év alattit a bolt nem szolgálhat ki. Ennek ellenére nem zárható ki, hogy más formában ne jusson hozzá bárki.
Vagyis az egész koncepció elhibázott, kártékony.
Egy hibás koncepcióra fizettek ki egy halom pénzt!!! Értelmetlenül!

Tisztelettel
M. F. Gy.

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!