Csizmadia László lett a NEA elnöke – Megalakultak a kollégiumok – 1,88 milliárd a civileknek

 
Az államtitkár beszédében példaértékűnek nevezte a kormányzat és a civil szféra között az elmúlt években tapasztalt együttműködést. Megfogalmazása szerint „a levegőt jelenti a magyar társadalom számára” a civil szféra működése, munkája. Ezt szeretnék megerősíteni egy új támogatási és döntéshozatali rendszerrel. Szászfalvi László fontosnak nevezte, hogy olyan környezetet teremtsenek, amely nem akadályozza a civil szervezetek munkáját. A kormányzat az elmúlt másfél évben sokat tett az átláthatóság és a civil szervezetek működésének stabilizálása érdekében – tette hozzá.

A NEA öt kollégiuma (Közösségi környezet, Mobilitás és alkalmazkodás, Nemzeti összetartozás, Társadalmi felelősségvállalás, valamint az Új nemzedékek jövőjéért kollégium) csütörtökön tartotta alakuló ülését.

A NEA Tanács tagjainak megbízatása négy évre szól. Három tagot a civil jelöltállítási rendszeren keresztül bejelentkezett elektorok közvetlenül választottak, további hármat az Országgyűlés illetékes szakbizottsága jelölt, a fennmaradó helyekre pedig a szakminiszter kért fel három tagot. A Tanács feladata egyebek mellett a támogatási célok meghatározása a pályázati kiírások érdekében. A NEA kollégiumai az operatív döntések meghozatalának fórumai. A kollégiumok határozzák meg a pályázatok tárgyát, elbírálják a rendelkezésre álló források elosztását, és konkrét támogatásokról is döntenek.

A NEA 2012-ben 3,38 milliárd forintból gazdálkodhat, ám további költségvetési források, így például a személyi jövedelemadó felajánlott 1 százaléka is a rendelkezésére állhat.

Czizmadia László elsőként a PolgárPortálnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy péntektől megjelennek a civil szervezetek működését támogató idei pályázatok a civil.kormany.hu honlapon. Összesen 1,88 milliárd forint összeget osztanak szét a pályázó egyesületek, alapítványok, civil szövetségek között az igazságosság, a transzparencia és a pontos szakmai kritériumok alapján.

A NEA elnöke most a legfontosabb feladatának azt tartja, hogy közösen kialakítsák a Tanács és a kollégiumok ügyrendjét és munkatervét, figyelembe véve a tavalyi ÁSZ-vizsgálat által az elmúlt tíz év NCA-működéséről feltárt hibákat, hiányosságokat, továbbá a civil szervezetek észrevételeit, javaslatait is. Fontosnak tartja, hogy a Tanács és a kollégiumok között állandó munkakapcsolat legyen, és ha a Tanács elnökeként valamelyik pályázati elbírálás, kollégiumi döntés kapcsán netán szabálytalanságot észlel, vagy vél, magához vonja és a Tanács akár meg is változtathatja az adott  döntést.

 

 
Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!