CÖF Klubjaink – Krakkóról

Krakkói Rádió felvétele

http://www.radiokrakow.pl/audycje/przed-polnoca-rozmowy-milosza-horodyskiego/audycja-z-13112017-r/

http://www.radiokrakow.pl/audycje/przed-polnoca-rozmowy-milosza-horodyskiego/

Budapest

https://drive.google.com/file/d/1XNFwFZkORzhAO2lO6FxE-kvAJXTg_-AV/view

https://drive.google.com/file/d/1wVNOCgdqoNZ85J3dDDNIbaUTt8A29hbH/view

Zalaegerszeg

Híradás a készülődésről a helyi tévében (A Híradó 8perc 25másodpercétől látható)
https://youtu.be/sY_-lYuNJPM

Miskolc

Dr. Lengyel Attila

A CÖF Klub Miskolc november 11-én, hagyományosan részt vett Krakkóban a Lengyel Nemzeti Függetlenség Ünnepén. A két nemzet évszázados barátsága a közös történelmi múltban, a közös uralkodóinkban és egymás függetlenségi harcaiban való részvételben gyökerezik. A két nép barátsága hála Istennek napjainkban is töretlen, a CÖF 100-300 fős delegációival a lengyelek minden nemzeti ünnepén részt vesz, amint a lengyelek is velünk ünnepelnek nemzeti ünnepeinken.

NOVEMBER 11-e a Lengyel Nemzeti Függetlenség Ünnepe 1918. november 11-én, 123 éves szünet után Lengyelország ismét független, szabad egységes ország, köztársasági elnöke Jozef Pilsudski lett. Ezt megelőzően az osztrákok, Oroszok és a poroszok osztották fel egymás között. Ezen a napon Magyarország az I. világháború végére emlékezik, de Lengyelországban egy másik örömteli esemény is kapcsolódik ehhez a dátumhoz. Ez a nap Harmadik Köztársaság legfontosabb ünnepe, ilyenkor a lengyelek az államiságuk újbóli megalakulására emlékeznek ama Lengyelország megszületésére, amely a demokratikus alapokon nyugvó polgári társadalom kiépítésének lehetőségét nyújtotta.

A november 11-i dátum mindmáig a lengyel nemzeti öntudat, és a hazáért folytatott évszázados küzdelmek érdemének szimbóluma.

November 10-én este a lengyelek a szmolenszki katasztrófára is emlékeznek. 2010. április 10-én Smoleńsk fölött tisztázatlan körülmények között lezuhant Lech Kaczyński elnök különgépe, amellyel a lengyel állami delegáció a katyńi vérengzés 70. évfordulójára indult Varsóból. A gépen mindenki életét vesztette — többiek között Kaczyński elnök a feleségével, Mariával, az utolsó emigráns elnök, Ryszard Kaczorowski, a Szejm és a Szenátus marsallhelyettesei, az ombudsman, a Nemzeti Bank elnöke, 13 képviselö, 2 szenátor és a lengyel hadsereg összes (szárazföldi, légi, tengeri) parancsnoka.

A repülőgép legénységével együtt 96 fő veszítette életét. 2010 óta a Gazeta Polska Klubjai minden hónap 10-én megemlékezéseket és szentmiséket tartanak világszerte, a katasztrófa körülményeinek végső tisztázását igényelve.

A CÖF ebben az évben 300 fővel vett részt az ünnepségen. A CÖF Klub Miskolc 51 fős delegációja november 10-én 8 órakor indult Krakkóba. A látogatás során megkoszorúztuk Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király síremlékét a Wawel Székesegyházban, ill. szabadidőnkben megtekintettük Bárczi László és felesége Sowa Halina vezetésével Krakkó történelmi belvárosának nevezetességeit, megemlékezve a magyar történelmi kapcsolatokról. Örvendetes, hogy erősen megfiatalodott az utazó csapat, 6 fiatal még 20-as éveik elejét élvezi, de a 40-50-es generációt is közel tizen képviselték.

Hazafelé jövet az ezeréves határon, Porádnál, megkoszorúztuk a 197-es határkövet. Máger Ágnes festőművész szalagjával kötöttük át a követ, amelybe belefűztük Ferenczy József Géza, valamint Székely András és felesége szalagját. Utóbbira van felírva a CÖF Klub Miskolc és külön érdekessége, hogy nyáron a déli ezeréves határon is ott volt Székelyéknél. Mivel Kárpátalján is jártunk ebben az évben, következésképpen ebben az évben É-D-K-i irányban lehatároltuk a történelmi Magyarországot.

A sikerességről álljon itt két vélemény:

  1. Rusznyák Ákos, (Szabó Dorottya, Hojnyák Dalma, Mózes Márk nevében is):

Szeretném én is megköszönni azokat az élményeket, amelyeket az elmúlt 3 napban Önöknek köszönhettünk. Bevallom őszintén, először nem gondoltam, hogy mi fiatalok ennyi értékkel fogunk gazdagodni Krakowban és ahogy a baráti összejövetelen mondta, tényleg miénk a jövő, viszont ez a jövő nagyon biztos lábakon áll, amelynek az alapjait önök folyamatosan teszik le elénk. Személy szerint engem teljesen lenyűgözött az a felfogás, szellemiség, amit képviselnek és tudom, hogy volt velünk gond, de utólag belegondolva azt hiszem, hogy ezek kellettek ahhoz, hogy a baráti összejövetelen elhangzott szép gondolatok, ilyen mély benyomást hagyjanak bennünk. Nagyszerű embereket, hazafiakat ismertünk meg az elmúlt pár nap során és remélem, hogy lesz még közös alkalmunk új élmények szerzésére is. Amit Krakowban kaptunk, azt soha nem felejtjük és még egyszer nagyon szépen köszönjük, hogy megtapasztalhattuk, hogy milyen érzés is magyarként, Lengyelországban lenni.

Baráti üdvözlettel, a fiatalok! 🙂

  1. Vass László István

Ahogy a hírek is frissen érnek többet, úgy az eltelt néhány napról készült felvételek mielőbbi megosztása is sokkal jobban és tovább fodrozza ennek a felejthetetlen, léleképítő pár napnak a szívünkben, lelkünkben rezgő hullámait.

Nagyon büszke és hálás vagyok, hogy részese lehettem ennek a küldöttségnek és lengyel testvéreink szeretetében fürödve átélhettem az ő boldogságukat, amit nemzeti ünnepükön a magyarság általunk képviselt jelenlétének demonstrációja is fokozott!

Köszönöm a megtisztelő lehetőséget!

A mellékelt linken küldöm azt a néhány képet és videót, amiket az én látószögemből készítve rögzítettem és megosztásra alkalmasnak találtam. (KRAKKÓI KÉPEK között találhatók /LA/)

Tisztelettel és baráti üdvözlettel Vasslaci

Szerző
CÖKA

“CÖF Klubjaink – Krakkóról” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!