Bővül hazánk baromfi és szarvasmarha kiviteli lehetősége

Június 4-étől ismét szállíthatunk baromfit és baromfihúst Dél-Afrikába, Japánba és megindulhat a tenyésztésre szánt szarvasmarha kereskedelme Kazahsztánnal – ismertette Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) 83. éves közgyűlésén történt tárgyalások eredményeit. Ezen túlmenően Magyarország megkapta a klasszikus sertéspestistől való mentességet igazoló oklevelet is. A magas szintű hivatalos elismerést a 2007 és 2009 között vaddisznókban lezajlott járvány felszámolásáért tett szigorú hatósági intézkedésekkel sikerült kiérdemelni.

A 2007 és 2009 között vaddisznókban lezajlott klasszikus sertéspestis járványt szigorú hatósági intézkedésekkel sikerült felszámolni, majd a mentességet fenntartani. Ezt a több éves, eredményes munkát ismerte el a május 24-29 között Párizsban ülésező OIE azzal, hogy hazánkat hivatalosan is a klasszikus sertéspestistől mentesnek nyilvánította.
A helyettes államtitkár több kétoldalú megbeszélést is folytatott az OIE közgyűlésén résztvevő tagállamok képviselőivel. A tárgyalások eredménye többek között, hogy június 4-ével a dél-afrikaiak feloldották a madárinfluenza kitörés miatt fenntartott exporttilalmat. A Kazah főállatorvossal pedig Bognár Lajos országos főállatorvos aláírta a tenyészmarhára vonatkozó kiegészítő exportbizonyítványt, így lehetőség nyílik a két ország között a tenyésztésre szánt szarvasmarha kereskedelemre.

A főállatorvos további kétoldalú megbeszéléseket folytatott az izraeli, a ciprusi, a japán, az ukrán és a lengyel delegáció tagjaival is. Az izraeliek elégedettek a magyar marhahús minőségével, így nyitottak az ország esetleges marhahús exportengedély kérelmére. A japán fél június elejére ígérte a madárinfluenza miatti baromfi exporttilalom korlátozásának feloldását, ami lehetővé teszi a baromfihús szállítások újraindulását és megbeszéléseket folytattak az esetleges vadhússzállítás feltételeinek megteremtéséről is.

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!