Az utolsó métereken…

Az utolsó métereken…

Emlékeznek, mit mondott Gyurta Dániel a londoni olimpia 200 méteres mellúszás fantasztikus győzelme után? „Amikor már mindenem fájt, amikor már alig bírtam az utolsó métereket, akkor édesanyámra gondoltam, ő pedig bevitt a célba.”

Valami hasonló érzés keríthet ma hatalmába bennünket. Már csak kicsit kell kibírni, már látszik az alagút vége. Még egy utolsó erőfeszítés, és győzni fogunk.

Miért mondom ezt, mikor dübörög a harmadik hullám, s elképesztő esetszámokat produkál?

Mert, ha nem történik valami fatális újabb mutáció, akkor az oltások segítségével le fogjuk győzni a COVID járványt. Ez matematikai bizonyosság. Akkor, ha minél többen a lehető leggyorsabban beoltatjuk magunkat. Ennek egyelőre az oltások száma szab határt. Pedig mi vagyunk már az első helyen Európában az átoltottság százalékában. Ezen az úton is köszönjük minden külügyesnek, gazdasági szakembernek, pilótának, logisztikusnak, aki segített abban, hogy nálunk ennyifajta és ilyen nagyszámú oltás álljon rendelkezésre. Ugyanis ha vártunk volna a hivatalos beszerzésre, most fele ilyen jól sem állnánk.

Az átoltottság eléréséhez azonban kell egy másik tényező is. Az elkövetkező hónapokban olyan mennyiségű oltás érkezhet hazánkba, hogy mindenkinek jut. Ezért cél lehet a teljes felnőtt lakosság beoltása! Mi kell ehhez? Az, hogy aki él és mozog, regisztráljon. Hallgassanak el az oltásellenes tévhiteket terjesztő kuruzslók és mindenki pártállástól függetlenül az oltás mellett kampányoljon. Vagy legalábbis hagyja abba az alig burkolt oltásellenes hangulatkeltést.

Mi bírni fogjuk. Az egészségügyben dolgozók elképesztő munkabírásról tesznek tanúságot. Minden kórház COVID ellátást is végez, emellett a többség elvégzi a békeidőkben szükséges feladatokat is. Ha valamelyik kórház nem bírja a területi ellátást, azoktól a többi intézmény átveszi a betegeket. Naponta folyamatosan 4-5 órát töltenek bent orvosaink és nővéreink a vörös zónákban védőfelszerelésben, gázmaszkban. Hála az ország erőfeszítéseinek, minden védőeszközből bőven áll rendelkezésre. De próbálja ki bárki, milyen tetőtől talpig beöltözve akár egy órát ilyen helyen eltölteni. A mozgás nehézzé válik, az izzadság átitatja a ruhát, a védőpajzs gyakran bepárásodik, a lélegzés nehézkes, ám mindenki zokszó nélkül teszi a dolgát.

Mi bírni fogjuk. S miközben dupla munkát végzünk lényegében egy éve, a hétvégékre oltási csapatokat szervezünk, s megyünk reggel hat órától késő délutánig oltani. A Húsvét alatti időszakra készenlétet adunk, mert lehet, hogy jön a kórházba plusz oltóanyag és akkor azonnal oltópontot állítunk fel. Így nem utazunk el Budapestről… De ez nem is olyan nagy baj, ezzel is csökkentjük a kontaktok lehetőségét.

Persze fáradunk, s azt kívánjuk, legyen minél hamarabb vége. Ezért kérjük Önöktől, segítsenek a munkánkban. Legyenek óvatosak a szabadban, mert a brit mutáns ott is fertőz. Hordjanak maszkot minden olyan helyen, ahol lehetséges fertőzött van. És ne féljenek az oltásoktól. Mindegyik megfelelő, s az eddigi 100 milliós beadott adagok alapján érdemi mellékhatása nincs.

Még egy kis ideig bírjuk ki, és aztán szabad nyarunk lesz. Ez lesz a mi győzelmünk.

 

Dr. Temesszentandrási György

belgyógyász osztályvezető főorvos

COVID osztályvezető

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!