Az önkormányzati demokrácia elgáncsolása

Más szóval: érvényesül-e a közjó szempontja kellő hatékonysággal az adott településen?

A Civil Összefogás Fórum azért küzd, hogy a civil kontroll és a szubszidiaritás elve a jövőben egyre hatékonyabban érvényesüljön. Ami most a költségvetési elvonások kapcsán történik, az egyrészt az állam szerepének túlburjánzását jelzi az önkormányzatok fölött, másrészt nyilvánvalóan az MSZP-SZDSZ „koalíció” hatalmi céljainak megvalósítását szolgálja.

A gyermekétkeztetés támogatásának megkurtítása, a nagyarányú pedagógus elbocsátások, az elvonások az egészségügyből mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a nép az önkormányzatok ellen forduljon. Ezáltal a jelenlegi oligarchia a maga kiszolgáló személyzetével – éppen a jövő évi önkormányzati választások előtti időre  időzítve – azt a látszatot keltse, hogy a jobbára FIDESZ ill. jobboldali vezetésű önkormányzatok rosszul végzik a feladataikat.
Fiskális elvonások révén elérni ezt a látszatot nem más, mint a demokrácia nyilvános elgáncsolása, a népszuverenitás újabb lábbal tiprása, visszaélés a hatalommal.

Kijelentjük, hogy szolidárisak vagyunk a tüntető önkormányzatokkal és polgármesterekkel, pártállásukra tekintet nélkül! Meggyőződésünk, hogy a Parlament elé terjesztett költségvetés nem szavazható meg!

Az Alkotmány kötelező rendelkezése szerint a költségvetés benyújtását meg kellett volna előznie az auditált, a pénzügyminiszter által személyes büntetőjogi felelőssége tudatában aláírt államháztartási mérleg elfogadásának! Ez egyebek között nyilván azért maradt el, mert az ÁSZ a vagyonmérleg számos tételét szabálytalannak ill. valótlannak ítélte.

Legjobb tudomásunk szerint a szocialista és szabaddemokrata képviselőknek eszükbe sem jutott megkérni a választókerületekben a választópolgárok hozzájárulását, de még véleményét sem a költségvetés elfogadásához. Ezt figyelembe véve egy olyan költségvetés megszavazása, amely az ÁSZ jelentése szerint is nyilvánvalóan valótlan adatokra épül, a képviselők személyes, akár büntetőjogi felelősségre vonásával is járhat.

A Civil Összefogás Fórum ott lesz október 10-én a Kossuth téri demonstráción. Reméljük, hogy a baloldal tisztán látó szervezeteivel és minél több baloldali választópolgárral is találkozunk!

Civil Összefogás Fórum szóvivői

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!