Ajándékot kapott Helvécia, Ballószög és Szentkirály

https://hiros.hu/hirek/ajandekot-kapott-helvecia-balloszog-es-szentkiraly

Ajándékot kapott Helvécia, Ballószög és Szentkirály

Molnár H. Boglárka 

 2021.04.23. 15:38

Egy ivólékészítő, egy aszaló berendezés és egy befőző automata talált gazdára a mai napon. A három eszközt a Civil Összefogás Fórum és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége ajánlotta fel három településnek, Helvéciának, Ballószögnek és Szentkirálynak.

Három települést lepett meg a Civil Összefogás Fórum és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a mai napon. Helvécia aszaló berendezést, Ballószög befőző automatát, Szentkirály pedig ivólékészítőt kapott ajándékba.

– Nagyon örülünk az aszalógépnek, melyet a település rendezvényein fogunk használni, mint a falu születésnapja, május 1-je, augusztus 20., idősek napja, és a szüreti napok. Hogy végül milyen gyümölcs marad a fagyok után, amit aszalni tudunk majd, az majd kiderül – mondta Balogh Károly, Helvécia polgármestere.

A településen egyébként szívesen kölcsönadják az aszalót bárkinek, akinek szüksége van rá. A mai helvéciai átadón részt vett Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere is, aki az összefogás erejéről és fontosságáról beszélt. Stábunknak elmondta, az érintett települések is kisegítik egymás

– Helvécia, Ballószög és Szentkirály, ők majd egymás között cserélgetik a berendezéseket, így minden településen lehetőség lesz ezen eszközök segítségével elkészíteni házilag is azokat az élelmiszereket, amelyek különösen most a járvány közepén-végén nagyon jól fognak jönni – emelte ki Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere.

2016-ban egy civil missziót indított el a Civil Összefogás Fórum, melyhez a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége is csatlakozott. Ez a misszió 4 pillérből áll. A mai esemény ebből kettőt érint, a korszerű gyermekétkeztetést, valamint a kistermelői közösségek helyi alapanyagainak feldolgozását és értékesítését. A gépek mellett egy nagyon hasznos könyvet is kaptak a települések.

– A könyvben egyrészt olyan ételek találhatók, amelyek megfelelnek a sórendeletnek nevezett jogszabálynak, illetve minden olyan előírásnak, ami a közétkeztetéssel, a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos. Másrészt pedig ez egy abszolút praktikus szakácskönyv, hiszen ételek szerepelnek benne, melyeket meg lehet csinálni akár menzán, nagy mennyiségben, vagy akár otthon is, kis mennyiségben is – mondta Heizler Norbert, a CÖF országos koordinátora.

Egy pedagógia háttér is található a könyvben, az ételek gyermekekkel való megismertetése is főszerepet kap. A fiatalok így nagyobb eséllyel kóstolják meg a számukra ismeretlen ennivalókat.

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!