A Magyar Helsinki Bizottság és a CÖF-CÖKA levelezése

Dr. Pardavi Márta és
Dr. Kádár András Kristóf

a Magyar Helsinki Bizottság társelnökei
részére

Tisztelt Dr. Pardavi Márta!
Tisztelt Dr. Kádár András Kristóf!

A TASZ után most a Helsinki Bizottság próbálja móresre tanítani ifj. Lomnici Zoltán szóvivőnket és vele együtt a civil szervezetek azon sokaságát, akik felvetik a Bizottság működésének esetleges egyoldalúságát és vélhetően a kettős mércéhez közeli irányultságát.
Érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy a Helsinki Bizottság miért sejtet a szólásszabadság és a vita megfojtására irányuló peres intézkedéseket, amelynek fedezete, adott esetben, idegen pénzekkel is finanszírozott lehet.
A CÖF a beígért eljárások alapján lehet peres fél, de egyébként nem fél!
Irigylésre méltó, hogy Önök az Open Society Foundation – Soros György féle alapítványtól 41 millió forint támogatást kasszíroztak, míg a The Oak Foundation-től szabadon felhasználható formában 50,7 millió forintot inkasszáltak. Ez a szervezet egyébként szintén támogatja a Soros Alapítványokat. A két szervezet nagyvonalúsága számunkra igazolja, hogy a külföldről kapott adományok céljai rejtve maradhatnak. Szervezetük pénzügyi alapjait további 20 külföldi támogató biztosítja, összességében tehát 186 millió forint erősítette a Magyar Helsinki Bizottság fenntartását.
A CÖF-CÖKA továbbra is kitart amellett, hogy a külföldről érkező támogatásokról olyan törvény szülessen, amely az utolsó dollár centig nyilvánossá teszi a támogató célját és a felhasználás hazai pénzügyi- és adójognak megfelelőségét.
Ezután ideje idéznünk az Önök által kifogásolt, szóvivőnk által konferencián elmondott véleményét.
“Számos vitát folytattunk ezen jogvédő szervezetek vezetőivel, akik arra felvetésre, hogy miért nem emelték fel a hangulat a 2006-os rendőrattak, a felvidéki jogfosztottak, vagy a temerini fiúk ügyében, – őszinte egyenes választ nem kaptunk.”
A CÖF nem kérdőjelezi meg a Helsinki Bizottság propagált eredményeit, viszont rámutat az egyoldalúságra és kíváncsian várja azoknak a pereknek a felsorolását, ahol az igazságszolgáltatás eredményeként pervesztesek lettek.
Meglátásunk szerint a civil társadalom által fontosnak ítélt témakörökben visszaeső jelleggel fordítják el fejüket.
1. 2007-ben az állami vagyon kezelőinek aggályos összevonása
2. Az SZDSZ adófizetők pénzéből képzett vagyonának feltételezett eltűnése
3. A devizahitelesek ügye
4. Fideszes politikusok nemi identitás alapján történő megbélyegzése
5. Altus ügy
6. Simon ügy
7. A menekülttáborok lakói által elkövetett bűncselekmények sértettjeinek jogvédelme
8. Moszkvai Magyar Kereskedelmi Kirendeltség eladása körüli jogi anomáliák
9. Bajai hamis videó ügy, stb.
A bevándorlással foglalkozó népi konzultáció példája annak, hogy a várható eredmény befolyásolásától sem tartózkodnak. Akcióznak, és támogatásukat arra használják, hogy akadályozzák az emberek közvetlen és befolyásmentes véleménynyilvánítását.
Villámgyorsan kerültek egy platformra a kormányt támadó ellenzék pártjaival.
A népi konzultáció kérdéseire a Helsinki Bizottság vezetői és az állampolgárok is szabadon ikszelhetnek az „igen” és a „nem” négyzetbe. A civil szervezetek közötti vita elkerülhetetlen és reményeink szerint építő jellegű. Azonban úgy véljük, hogy előre prejudikálni a várható eredményt nem célszerű, mert ha az nem találkozik a magyar állampolgárok többségi akaratával, visszaigazolhatja a magyar emberek eddigi állásfoglalását a Helsinki Bizottság támogatottságát illetően.
Az 1%-os személyi jövedelemadó Önöknél 650.000 forint volt, a CÖF-CÖKÁ-nál 1.250.000 forint volt.
Végezetül szeretnénk jelezni, hogy a CÖF-CÖKA legfőbb feladatának a nemzeti összetartozás és a civil közösségek megerősítését tűzte ki célul, elsősorban önkéntes munkával.
Ezt jól példázza, hogy az Önök személyi jellegű ráfordításai 103 millió forintot tesznek ki, míg ez a CÖF-CÖKÁ-nál 5 millió forint költségként jelentkezik.
Kijelentjük, hogy tiszteletben tartjuk mindazon munkájukat, ami a magyar állampolgárok nem megkülönböztetett érdekvédelmére irányul.
Ne vegyék rossz néven, de ha megszólításra kerülünk, élünk a véleménynyilvánítás szabadságával.
Egyben jelezzük, hogy levelezéseink nyilvánosságra kerüléséhez természetesen hozzájárulunk.

Budapest, 2015. június 3.

CÖF-CÖKA Vezetősége

 

A Magyar Helsinki Bizottság levele ifj. Lomnici Zoltán, az V. Magyar Világtalálkozón a CÖF jogászaként megtartott előadására reagálva

MHB_level_ifj_Lomnici_150602

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!