A jégtörő üzletlánc

Világunkban a kereszténységet egyre több támadás éri, azonban hitünket és összetartozásunkat erősíti Karácsony ünnepe és a Szenteste. Családjaink minden tagjának december 24-e alkalmat teremt az egy asztalhoz ülésre. Szeretetben közös reményeink támogatást kaphatnak.

A kereskedelmi dolgozók évek óta igényelnék, hogy az üzletláncok munkaadói tiszteljék meg a munkavállalókat azzal, hogy gesztus értékűen december 24-ét munkaszüneti nappá nyilvánítják. Háborús és inflációs időkben ez a nap így szolgálja a munkahelyi békét, a cégek szolidaritást üzenhetnek a munkavállalóknak és családtagjainak.

Megtört a jég!

A LIDL élelmiszerkereskedelmi lánc, az Egyenlő.hu szakszervezet a CÖF-CÖKA támogatása mellett az élelmiszerkereskedelem terén elsőként állapodott meg arról, hogy december 24-e legyen munkaszüneti nap. Magyarország legnagyobb élelmiszerforgalmazó lánca Szenteste napján zárva tartja 200 üzletét. Tisztelet az elsőknek!

Az előzetes közvéleménykutatások a vásárlók kétharmadának szolidaritásáról számoltak be. A bezárást választó üzletláncok meghosszabbított nyitvatartással pótolhatják kieső forgalmukat az ünnepek előtt. A vásárlók előre megtervezhetik az utolsó napi kapkodás helyett, hogy nyugodtan végezzék élelmiszerszükségletük beszerzését.

A CÖF-CÖKA szerint a LIDL és az Egyenlő.hu szakszervezet megértette, hogy a december 24-i zárás, kellő szakmai felkészülés után a cégek számára nem okoz pótolhatatlan bevételt. Ugyanakkor a későbbiek folyamán a most humán erőkbe fektetett gesztus megtérülést hozhat.

Az üzletláncok önállóságukat megtartva a gondoskodó állam, a cégtulajdonos munkaadók, a munkavállalók és családjainak közös érdekei mellett haladva növelhetik eredményeiket.

Néhány párt politikai kérdésnek tartja és szavazatszedési hozományként kezeli a szentesti zárás, nyitvatartást. Így a Jobbik-Konzervatívok december 24-ét ünnepnappá nyilvánítanák. A kormánynak e tekintetben felelős magatartással a jelen gazdasági lehetőségek mellett kellett döntenie.

Néhány hívatlan prókátor fellépése a médiákban társadalmunk növekvő kohézióját pártérdekek mellett szeretné akadályozni. A szakszervezeteknek érezni kellene, hogy az osztályharcos fellépés ma már nem pálya. A Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) tagja, az Egyenlő.hu jó úton jár. Mindazok, akik a munkavállalókat riogatják, véleményükkel valószínűleg kisebbségben fognak maradni.

Csizmadia László
a CÖF-CÖKA kuratóriumának elnöke

 

Szerző
Csizmadia László
CÖF-CÖKA kuratóriumának elnöke

Szólj hozzá!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!


Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!