A fiatalok nélkül nincsen környezettudatos jövő

Az Agrárminisztérium kiemelten támogatja a fiataloknak szóló ismeretterjesztő és szemléletformáló programokat, hogy a gyerekek az egyre városiasodó társadalomban is valós ismeretekkel rendelkezzenek természeti értékeinkről és erőforrásainkról. Célunk, hogy ráirányítsuk a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára és az ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Fotó: AM

A jelenlegi veszélyhelyzet ellenére az online felületeken számos program az idei Föld Napja alkalmából is megvalósulhatott. Több mint 100 iskola 150 csapatának részvételével zárult az Országos Erdészeti Egyesület által lebonyolított „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedő. A középiskolásokból álló háromfős csapatok hat, az erdei ökoszisztéma szolgáltatásaival kapcsolatos témakörben mérték össze a tudásukat, melynek során szoros versenyben a PSZC Mohácsi Radnóti Miklós Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája iskola diákjai bizonyultak a legjobbaknak.

Az Agrárminisztérium emellett rajz- és fotópályázatot hirdet meg a Föld Napja alkalmából. Az előbbire óvodás kortól egészen 19 éves korig készíthetnek alkotásokat a fiatalok. A víz és környezetének védelme iránti elköteleződés erősítését célzó BISEL (Bioindikáció a Középiskolai Oktatásban) program fotópályázatának keretében pedig a 7-12. évfolyamos diákok mutathatják be a vizes élőhelyek élővilágát, és a legjobb pályázó elnyerheti az év BISEL fotósa címet.

 

Fotó: AM

Az agrártárca kiemelt feladatának tekinti a szemléletformálást, ezt jól példázza, hogy az elmúlt évben mintegy 5 millióan látogatták meg a nemzeti park igazgatóságok és az állami erdőgazdaságok által fenntartott ökoturisztikai és környezeti nevelési intézményeket. Az itt dolgozó szakemberek a veszélyhelyzet alatt is készülnek az olyan kiemelt eseményekre, melyek segítik az ismeretterjesztést és a szemléletformálást, ilyen például a budapesti Erdővarázs Családi Nap, a Magyar Nemzeti Parkok Hete, az Erdők Hete rendezvénysorozat, vagy az ősz sajátos arcát megismertető októberi Tájséták.

Forrás: https://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/kornyezetugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-fiatalok-nelkul-nincsen-kornyezettudatos-jovo

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!