A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány az idei évben is folytatja adománykörútját, ezúttal az Egyszülős Központ két telephelyének adtak át házi befőző készülékeket . Eddig 400-nál is több készülékkel segítették támogatóik jóvoltából a magyarországi és határon túli közösségeket.

 

Heizler Norbert a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány országos koordinátora az átadással egybekötött sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2016-ban kezdték civil misszójukat, azzal a céllal, hogy olyan segítséget nyújtsanak civil szervezeteknek, nagycsaládosoknak, egyszülős családoknak, kistermelőknek, közösségi konyháknak, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a helyben megtermelt alapanyagokat helyben feldolgozhassák, fogyasszák, illetve értékesítsék. Ennek érdekében az idei évtől felvették a kapcsolatot a Civil Közösségi Szolgáltató Központokkal és az ő ajánlásukkal választották ki az adományokat kapó civil szervezeteket.

Heizler Norbert a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány országos koordinátora

Heizler Norbert kiemelte, hogy azon kívül, hogy rengeteg terméket lehet létrehozni a befőzőautomatákkal, fontos az is, hogy mindezt közösségépítő program keretében tudják végezni, ami helyi közösségek kialakításához vagy megtartásához is hozzájárul. Az idén tavasszal tíz megyébe jutnak el, minden megyében két-két készüléket adnak át – emelte ki a CÖF-CÖKA koordinátora.

Pintér György, a Budapesti Civil Közösségi Szolgáltató Központ szakmai vezetője elmondta, hogy az Egyszülős Központ a legjobb hely, ahova ez az adomány kerülhetett. Az egészséges, tartósítószermentes ételek készítésére nagy a fogadókészség az egyszülős családoknál és ők azok, akik az ilyen típusú közösségépítő programokban is nagyon aktívak.

Nagy Anna, az Egyszülős Központ kuratóriumi elnöke az adományok átvétele után hangsúlyozta, az egyszülős családok általában két dologban szenvednek hiány, ez a két dolog az idő és pénz. Mivel ezekkel az eszközökkel időt és pénzt lehet spórolni, így ezek az adományok a legjobb helyre kerültek.

Nagy Anna, az Egyszülős Központ kuratóriumi elnöke

Magyarországon több mint félmillió olyan gyerek él, aki vagy csak az édesanyja vagy csak az édesapja mellett nevelkedik, ez körülbelül háromszázezer családot jelent. Az idő és a pénz mellett a közösség hiányzik még rendkívül ezeknek az embereknek. Az elszigetelődés, az elmagányosodás jellemző sokuknál, ami ellen nagyon jó segítséget jelenthetnek ezek az automaták. Az elnökasszony szerint nagyon jól kapcsolhatók össze a tavaly sikerrel bevezetett gyümölcsszedő „szedd-magad kirándulásokhoz”, ami a résztvevők életét tette egészségesebbé és olcsóbbá. Ezeknek a kirándulásoknak nagyon jó folytatása lehet, amikor ezek a gyümölcsök megérkeznek ide a központba és a családok fel tudják közösen dolgozni egy részét.

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségnek elnöke, a rendezvény moderátora azzal a kéréssel fordult az adományozottakhoz, hogy az elkészült befőttekből, lekvárokból, egyéb ételekből ajándékozzanak egy keveset olyan rászorulóknak is, akiknek nem adatik meg, hogy hozzájussanak ilyen kézzel készített házi ízekhez.

Fotók: civilek.info

A CÖF-CÖKA befőzőautomatákat adományozott az Egyszülős Központnak