A Civil Összefogás Fórum sajtóközleménye

Melyek a jelenleg ismert tények?

Az ajánlószelvények nagy arányánál merült fel a gyanú, hogy nem a választó valódi akaratát tükrözik.

Az MDF-nek súlyos nehézségei voltak a cédulák megszerzésében.

E két tényt összevetve józan paraszti ésszel – civil kurázsival – nehezen hihető, hogy az utolsó pillanatban mégiscsak összegyűjtött ajánló céduláknak éppen a jelöltre vonatkozó adatait – nemcsak egy-két, hanem jelöltenként több száz esetben –  „véletlenül” töltötte ki valaki más a választó helyett.

A Civil Összefogás Fórum követeli, hogy az OVB mindaddig biztosítsa a vitatott ajánlószelvények megőrzését, amíg a feljelentések kapcsán az illetékes nyomozó hatóságoknak a bizonyítás érdekében arra szükségük lehet, vagy maguk a nyomozó hatóságok tegyék meg az ehhez szükséges intézkedéseket.

Egyben felhívjuk a figyelmet, hogy a szelvények érvényességét van mód egyértelműen megállapítani. Úgy, hogy a szabálytalan kopogtató cédulák aláíróit törvényes eljárásban nyilatkoztatni kell az átadás körülményeiről, és arról, hogy a cédula átadásának valóban az MDF jelölt támogatása volt-e a közvetlen célja.

Az országgyűlési választás az a folyamat, amikor a választók jogaikat közvetlenül gyakorolhatják. Ha ezt bármely párt manipulálja, nemcsak törvénysértést követ el, de hátba támadja magát a demokráciát.

A választások lebonyolításában közreműködő minden egyes személy és testület – így az OVB és tagjai is – vizsgáznak a most már nagyon figyelő választók előtt. Jogi értelemben is felelősek azért, hogy feladatukat elvégezzék, azaz őrködjenek azon, hogy a választások tisztaságára a gyanú árnyéka se vetülhessen.

Ha ez mégis megtörténne, a törvényes felelősségre vonásnak e téren is be kell következnie.

Budapest 2010. március 25.

Civil Összefogás Fórum

Bencze Izabella, Csizmadia László, Fricz Tamás, Schulek Ágoston

szóvivők

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!