„A béke a mi fegyverünk!”

„A béke a mi fegyverünk!”

a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány

béke megteremtését célzó

f e l h í v á s a

az orosz-ukrán háború kitörésének egy éves évfordulója kapcsán

 

„Könyvtárakat írtak tele azzal, hogy mik a jogaid ezen a földön. Pedig csak egyetlen igazi jogod van: békében élni. De éppen erről feledkeznek meg leggyakrabban.”  (Wass Albert)

 

Egy újabb háború árnyékolja be az öreg kontinens lakosságának állandó békébe vetett hitét és reményét. Immár 1 éve annak, hogy épp a magát civilizáltnak tartó világ – a két világháború megannyi borzalmával átitatott történelemleckéiből sem tanulván – feledkezik meg arról, hogy a világtörténelemben már számtalanszor igazolást nyert, miszerint minden vérontás értelmetlen, és a vitás kérdéseket haladéktalanul a tárgyalóasztalnál kell eldönteni.

A jelen fegyveres konfliktusának hatásait egész Európa megszenvedi, annak következményei ép ésszel már most felfoghatatlanok. És mindez egy olyan háború miatt, amelynek sosem kellett volna bekövetkeznie.

Amikor szülők siratják gyermekeiket, gyermekek siratják szüleiket, olyankor a politikai érdekeket mielőbb felül kell írnia az azonnali fegyvernyugvás kívánalmának és a békekötés szándékának. Ennek ellenére, egy évvel a háború kitörése után a béke kilátásai egyre kisebbek, miközben a konfliktus további elmérgesedésének és kiszélesedésének esélye egyre csak nő.

A CÖF – CÖKA, a valódi civil társadalom egyik legnagyobb magyarországi képviselőjeként nyomatékosan elvárja a nemzetközi közösség minden felelősen gondolkodó politikusától, hogy haladéktalanul és tevőlegesen lépjenek fel a béke megteremtésének érdekében, továbbá kerüljenek el minden olyan döntést és megnyilatkozást, ami a háború meghosszabbodásához és eszkalációjához vezethet.

Egyúttal „békére hívunk” minden olyan hazai és nemzetközi civil szervezetet, közösséget, személyt, amely ugyancsak fontosnak tartja célkitűzésünket, hogy ez által erőinket egyesítve tudjuk tevőlegesen szolgálni a nemzetközi békét és biztonságot.

A civil társadalom tagjainak az együttérzésen és a szolidaritáson túl, – ideológiáktól mentesen – egységesen fellépve és olyan erőteljesen kell hallatniuk hangjukat, amely nem csupán a háború zaját, hanem a békekötéssel ellentétes érdekek felszínre jutását is képes „maga alá gyűrni”, hozzájárulva a legfontosabb erkölcsi kötelességünkhöz és küldetésünkhöz, az emberéletek, valamint a civilizációnk megmentéséhez.

Ennek szellemében tűzzük most zászlónkra a civilek igaz jelmondatát:

 

„A béke a mi fegyverünk!”

 

Kelt: Budapest, 2023. február 24.

a CÖF-CÖKA kuratóriuma nevében
Dr. Csizmadia László
a kuratórium elnöke

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!