Zalai meghívottak látogatása Lakiteleken

A POFOSZ szervezésében

Zalai meghívottak látogatása Lakiteleken

Tavaly november 3-án az 56-s zalaegerszegi rendezvény díszvendége, Lezsák Sándor, a Parlament alelnöke a Kommunizmus Áldozatainak Múzeumában összegyűlt lelkes hallgatóságát lakiteleki találkozásra hívta.

A rendkívüli érdeklődést, és megtisztelő invitálást átérezve a Zala megyei POFOSZ szervezésében 2022.október 13 – 14.-én 45 fős csoport kelt útra. A 2 napos tartózkodás minden várakozásunkat felülmúló élményben részesítette a megjelenteket. Az MDF egykori alapítója Lezsák Sándor és felesége 1991-ben, az egykori K.K.I lakiteleki telepén hozta létre a Lakiteleki Alapítványt. A mai nap 26 hektáros 1995- től folyó szisztematikus fejlesztés méltán nevezhető „lakiteleki csodának”. Október 13.-án a Tisza Vendégház könyvtárában Lezsák Sándor részletesen ismertette csoportunknak a Hungárikum Liget – projekt eddig létrehozott 48 objektumát és a további tervezett beruházásokat.

2012- től beindult épület felújítások, és a várható fejlesztések a terület és vidékfejlesztés minta példájaként értékelhető. Ezeken az alapokon nyugvó népfőiskolai program a magyarság fennmaradásának, szellemi és lelki megerősödésének garanciáját hordozzák. A legjelentősebb objektumok : Nemzeti Művelődési Intézet, Keresztény Panteon, a RETÖRKI, Mindszenty Társaság, az 5500 négyzetméteres bió üvegházi kertészet, és hozzá csatlakozó zöldségfeldolgozás, Gabriella Gyógyfürdő, Ligetszépe Gyógyintézet, Hungarikumok Háza, Vaspatkó Lovarda, Magyar Borok Katedrálisa, Nimród Footgolf Park, Hotel Club Tisza és Wellness, Kincsem Fogadó szerves egységet alkot, és fenntarthatóságot biztosít. A Lakiteleki Alapitvány a Kárpát medence magyarságára kiterjedő szervező, oktató továbbképző munkája, egyetemekkel, civil szervezetekkel, önkormányzatokkal fenntartott élénk kapcsolata Lakiteleket a magyarság egyik tudás központjává tette.

Csoportunk a Kincsem Fogadó elsőosztályú elhelyezésével a Tisza Étterem szolgáltatásával és a Hungarikum Liget projekt helyszíneinek megtekintésével lenyűgöző élményekkel gazdagodott.

A Lakiteleki Alapitvány 1999-ben a Szeged-csanádi egyházmegye tulajdonába adta a teljes vagyont, szerződésben vállalt 50 éves működtetési, fenntartási, és fejlesztési kötelezettséggel. A szerződést a tulajdonos nevében Dr.Kiss Rigó László püspök, másrészről a Kuratórium elnöke: Lezsák Sándor, és tagjai Bakós István, Biró László, Gálfalvi György és Kassák Lajos jegyezte. Az igazgatói feladatokat Lezsákné Sütő Gabriella látja el, aki a teljes objektumban igaz emberközeli, családias légkört alakított ki, melyet  csoportunk is  megtapasztalt.

Sok – sok lakiteleki kezdeményezéshez fogható program Magyarország felvirágoztatásának zálogává válhat.

A látogatásunk támogatóinak: a POFOSZ Országos Elnöksége, a Zala megyei Önkormányzati Közgyűlése, Keszthely város Önkormányzata, anyagi segítségéért, a CÖF szervező munkájáért és a Lakiteleki Alapitvány önzetlen támogatásáért a szervezők nevében köszönetet mondok – mondta Kiss Bódog Zoltán POFOSZ megyei elnöke.

https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2022/10/zalai-meghivottak-latogatasa-lakiteleken

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!