Szerdán Keszthelyen járt az a kamion, amely a 2006-ban történt eseményeket mutatja be, Vérbe fojtott köztársaság címmel.

– Megdöbbentő, ajánlom mindenkinek – mondta Nagy Bálint, Keszthely polgármestere, amikor megnézte a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök által elmondott őszödi beszéd elhangzása után 2006-ban kirobbant tüntetések eseményeit és a „rendőrterrort” bemutató országjáró vándorkiállítást Keszthelyen.

– Aki tehette, fenn volt akkor Budapesten, mások az otthonukból, a televízión keresztül nézték az eseményeket, viszont 15 év alatt felnőtt egy olyan korosztály, amelynek nincs közvetlen emléke az akkor történtekről, nekik ajánlom elsősorban ezt a kiállítást: gondolják meg, szeretnék-e, hogy a jövőben ilyen antidemokratikus módon vezessék ezt az országot – fogalmazott Csótár András, az emberi erőforrások bizottságának elnöke.

Bába István, a Civil Összefogás Fórum és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat által kezdeményezett kiállítás fő szervezője lapunknak arról beszélt: a fiataloknak szeretnék elmondani – akár vitázva is velük –, hogy mit jelent a valódi szabadság.

– Az ellenzék állít valamit erről, mi pedig pengeéles tükröt tartunk eléjük – fogalmazott Bába István arról is beszélve, hogy a kiállítás kültéri része néhány megállító táblából áll, amelyeken érvekkel és adatokkal mutatják be a tizenöt évvel ezelőtt történteket, a vándorkiállítás viszont inkább az érzelmekre hat, amelynek segítségével az ember pillanatok alatt átélheti, milyen volt ott és akkor.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője és Manninger Jenő országgyűlési képviselő lakossági fórumán este az is elhangzott: az elmúlt ötven év legvéresebb karhatalmi erőszakja volt 2006 szeptemberében és októberében.

Ezen a héten még Zala megyét járja a kamion, csütörtökön Nagykanizsán, pénteken és szombaton pedig Zalaegerszegen lehet találkozni a Vérbe fojtott köztársaság című rendhagyó tárlattal, a jövő héten pedig a Duna–Tisza közén láthatják az érdeklődők majd a vándorkiállítást.

Forrás: zaol.hu

Címlapkép: Nagy Bálint, Csótár András és Bába István a tárlaton
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap