VÉDJÜK MEG A GYEREKEKET AZ AKTÍV POLITIZÁLÁSBA BEVONÁSTÓL!

Sajnos az utóbbi időben az tapasztalható, hogy vannak akik igyekeznek gyerekeket aktívan bevonni a politizálásba. Politikai szimbólumok viselésére, a tanítási órák bojkottálására ( sztrájkra ) ill. különféle nyilatkozatok megtételére  veszik rá őket.

Kérdés, hogy akik így járnak el, tudatosan hagyják-e figyelmen kívül ennek káros hatását, vagy pedig egyszerű tájékozatlanságból teszik ezt?

Az egyértelmű, hogy néhány évvel tizennyolc év alatti ill. ilyen életkor körüli gyerekek/fiatalok is képesek lehetnek politikai összefüggések megértésére, ha azt elmagyarázza nekik történelemtanár az adott történelmi korral kapcsolatban vagy szülő pl. az aktuálpolitikára vonatkozóan. Az is nyilvánvaló, hogy sok szülő igyekszik a saját politikai meggyőződését „átültetni” a gyermeke fejébe.

Eddig a pontig még nincs semmi különösebb probléma.

Azt azonban célszerű szem előtt tartani, hogy EZ NEM ÖNÁLLÓ POLITIKAI VÉLEMÉNYALKOTÁS! Az ilyen életkorú gyermek/fiatal országos közügyekről történő gondolkodását még az határozza meg alapvetően, amit a felnőttek átadtak neki, beléneveltek. Az önálló politikai véleményalkotáshoz szükséges a különféle irányú sajtóorgánumokból tájékozódás, ezek összevetése és ezek alapján következtetések levonása. Mindehhez nagyobb élettapasztalat, társadalomismeret szükséges.  Ezen kívül a gyermek/fiatal még nem ismeri kellő mértékben a politikusok, sajtóorgánumok egy része által gyakran alkalmazott befolyásoló, félrevezető technikákat, ezért nem tudja ezeket figyelmen kívül hagyni.

Persze nyilvánvaló, hogy a felnőtt társadalom igen jelentős része ( túlnyomó többsége? ) sem képes érett módon viszonyulni a közügyekről szóló információkhoz, alapvetően érzelmi alapon ill. hitek, vélekedések alapján ítél.

Ez az éretlen viszonyulásmód azonban fokozottan érvényes a felnőtt életkor alatti ill. e körüli gyerekekre/fiatalokra . Nem véletlen, hogy a tizennyolc év alatti életkorban nem jogosultak a közügyek alakításban való részvétel gyakorlására, nincs szavazati joguk! Nem véletlen, hogy ez a korosztály VÉDETT ÉLETKORÚ!

Tehát mivel az ilyen életkorú gyermek/fiatal még nem elég érett az önálló politikai véleményalkotáshoz, ezért felmerül a kérdés, hogy tisztességes-e bevonni a kisebb-nagyobb társadalmi közösség előtti politikai véleménynyilvánításba tehát az aktív politizálásba? Azt gondolom teljesen egyértelmű, hogy ilyen esetben csupán eszközként használják fel őket!

( Aktuálpolitikai szempontból teljesen nyilvánvaló, hogy már régen nem csupán egyes szakterületek megreformálásának igényéről van szó, hanem ennél jóval többre törő politikai célokról. Ez végül is természetes jelenség,  a közéletben a ziccert nem szokás kihagyni, csak ebbe nem kéne bevonni a gyerekeket is! )

Ezen kívül akik ilyen módszereket alkalmaznak, átgondolták-e, hogy ez milyen hatással lehet a gyermek közösségek életére?

Valószínűsíthető, hogy a politika valamilyen mértékben egyébként is jelen van

az iskolai élet színterén, bizonyára néha történnek ilyen jellegű megjegyzések, kisebb nagyobb viták. Azt gondolom, hogy tisztességes pedagógus ( pláne osztályfőnök! ) igyekszik lebeszélni a gyerekeket az ilyen jellegű interakciókról közösségromboló hatása miatt. Ez a jelenség fokozott mértékben nyilvánulhat meg, ha a gyerekeket még bíztatják is az aktív véleménynyilvánításra ( vagy nem beszélik le erről ), arra inspirálják őket, hogy társaik előtt demonstratív ( provokatív ) módon fejezzék ki maguk és családjuk politikai hovatartozását jelképek viselésével ill. bojkottáló magatartásmóddal.  A politikai ellentétek Magyarországon már megrontották a közéletet és a felnőttek jelentős részének emberi kapcsolatait! Miért kéne ezt a hatást bevinni a gyermek közösségekbe is?

Szerintem érdemes azon elgondolkodni, hogy vajon milyen értékeket vallanak, azok az emberek, akik figyelmen kívül hagyják ezeket az alapvető összefüggéseket, egyáltalán tudatosult-e bennük, hogy mit tesznek?

Véleményem szerint nagyon fontos lenne, hogy mindenki a saját szakterületén, ismeretségi körében arra törekedjen, hogy ez a negatív hatású jelenség véget érjen!

Ny. P.

_________________________________________

Tisztelt Civil Összefogás Fórum.
Olvastam írásukat a tanárokat illetően. Teljesen egyetértek önökkel. Szeretnék elmondani valamit, ha lehet. Tudomásom szerint az iskolákban, a közoktatásban, ahogy mondják semmi keresnivalója a politikának. Ennek ellenére mégis politikai pártok, mozgalmak csinálják a tüntetéseket. Ez pedig nemhogy értelmes, de szerintem tudomásom szerint ez a törvényekkel szembe megy. A szervezők akár pártok, akár kik, büntetendő cselekményt követtek el ezzel a viselkedéssel. Az iskolákba a gyerekek tanulni, és NEM politizálni járnak! Tudomásom szerint a gyerekek NEM vonhatók bele a politikába. Tudjuk jól, mindenki tudja kik csinálják az egészet. Kik mennek sorozatra a törvényekkel szembe! Kik azok, akik a törvények  betartása helyett. Indítványozom a kormánynál, és Önöknél is tisztelt CÖF, hogy azok, akik a törvényeket nem tartják be, haladéktalanul bütetve legyenek. Akkor is, ha pártok. A pártokat pedig NE védje semmi, minden védelmet töröljenek el! Nemlehet a törvényekkel szembemenni, aztán a védelem mögé bújva megúszni a büntetést. Bármit tesznek, legyen következménye. Ezt indítványoznám a kormánynál, és Önöknél is. Ami pedig a tanárokat illeti, ők se maradjanak ki a felelősségre vonásból. Indítványozom, hogy azok a tanárok, akik a tüntetésen résztvesznek, az állásukkal játszanak. Nem beszélve az igazgatóról, akinek nem a politizálás a feladata, ahogy a tanároknak se. Azt a tanárt, igazgatót rúgják ki, és vegyenek fel helyére olyan személyt, aki felelősen gondolkozik, nem politizál, nem hagyja magát megzsarolni semmi fél e pártnak. A tanítanék mozgalmat pedig hivatalosan ne vegyék szervezetnek, mivel annak semmi köze az oktatáshoz, ellenkezőleg. Az ellenzék, a gyurcsány, és bűntársai támogatói! ENNEK VÉGET KELL VETNI MINDEN ÁRON! ELÉG A ROMBOLÁSBÓL! Elnézést kérek a levél hangjáért. De már nagyon elegem van, hogy hatalommániás ellenzék, akik tönkretették az országot, most kormányunkat akarják lerombolni. Minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy sikerüljön tervük. Csak ennyit tudok mondani. El kell mondjam, én kormányunkkal, a Fidesz-KDNP-vel, és Önökkel vagyok. Azt szeretném, ha a kormány igenis folytatná munkáját, és 2018 után is ők lennének kormányon. Mert értünk dolgoznak ez látható. Szépül újul az ország, szerintem egyértelműen jól alakulnak a dolgok mióta a Fidesz-KDNP van kormányon. Azt szeretném ha még sokáig maradnának.

Tisztelettel: A.

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!