Vedd rá a magyar kormányt: valljon színt TTIP-ügyben!

A Greenpeace holland irodája május 2-án nyilvánosságra hozta az EU–USA közötti szabadkereskedelmi egyezményről (transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség – TTIP) zajló tárgyalások 13 fejezetét.

A dokumentumok eddig titkosak voltak, pedig 800 millió ember sorsát érintik.

A TTIP-megállapodás kiszivárogtatott szövege ugyanis megerősíti a civilek eddigi aggodalmát: számos területen a nagyvállalatok érdekei kerülnének a társadalom hosszú távú érdekei elé.

Ha most egyszerre sokan cselekszünk, megváltoztathatjuk ezt a folyamatot!

Küldj e-mailt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek és dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárnak: kérd meg őket, hogy tegyenek meg mindent a tárgyalások átláthatóságáért, és ne támogassák a készülő TTIP-megállapodást!

Mi a probléma a TTIP-megállapodással?
A hivatalos nevén transzatlanti befektetési és kereskedelmi partnerség (TTIP) gyakorlatilag egyetlen, egységes szabadpiaccá olvasztaná össze a világ két legnagyobb gazdaságát, és számos kockázatot rejt magában. Nem véletlen, hogy mostanáig közel 3 és fél millió európai, ezen belül körülbelül 20 ezer magyar lakos írta alá a TTIP elleni petíciót.

A formálódó TTIP-egyezmény:

  1. Nem tartalmazza azt az évtizedek óta érvényben lévő jogát az országoknak, hogy korlátozhatják a kereskedelmet az emberek, állatok és növények egészségének és életének védelme, illetve a kimerülő természeti erőforrások megőrzése érdekében.
  2. Jelentősen korlátozná lehetőségeinket a klíma védelmére.
  3. Nem tartalmazza az uniós elővigyázatossági elvét. Így újra elárasztanának minket a kockázatos vegyi anyagok, a növényvédő szerek, és megrekednének a korlátozás alatt álló anyagok kivonásáról szóló tárgyalások.
  4. Az emberek egészségének megőrzése és a környezet védelme helyett a nagyvállalatok érdekei dominálnák az európai és az amerikai társadalom működését.
  5. Veszélybe sodorná az európai és a magyar mezőgazdaságot.

Csak az elmúlt három napban majdnem annyit foglalkozott az üggyel a média, mint a tárgyalások 2013-as kezdete óta mostanáig, és óriási a közfelháborodás a legtöbb európai országban!

Ennek hatására mára több, a TTIP-t korábban támogató európai politikus megváltoztatta a véleményét, és már nem támogatja a tervezett egyezményt.

Pontosan ugyanezt szeretnénk látni itthon is!

Ezért a Magyar Természetvédők Szövetségével, a Védegylettel és a Greenpeace-szel együtt kérd meg a magyar álláspontért és annak képviseletéért felelős Szijjártó Péter külügyminisztert és dr. Mikola István szakállamtitkárt: mondjanak nemet a TTIP-ra!

Ne nyugodjunk bele, hogy ilyen egyezményt elfogadhatónak tart Magyarország!

Kérlek, hogy hívd fel barátaid, rokonaid, ismerőseid figyelmét a témára. Egy ilyen egyezmény óriási visszalépés lenne Európának és Magyarországnak!

Köszönettel:

Simon Gergely
regionális vegyianyag-szakértő
Greenpeace

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!