Változások az agrár felsőoktatásban

A Földművelésügyi Minisztérium egyetért az agrár felsőoktatási szakkínálatban közelmúltban végrehajtott változtatásokkal és a tervezett intézményszerkezeti átalakításokkal. Szükségesnek tartjuk, hogy a közeljövőben a finanszírozás tekintetében is olyan változások következzenek be, amelyek az agrár- és élelmiszergazdasági képzések megerősítését és színvonal emelkedését szolgálják.
A Földművelésügyi Minisztérium a középfokú agrárszakképzés irányítójaként és intézményfenntartójaként az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a szakember utánpótlás biztosított legyen. A Tessedik Sámuel Agrárszakképzési Koncepciót a kormány elfogadta, a végrehajtását a minisztérium elkezdte. A középfokú képzés tekintetében végrehajtott integráció és az intézmények szakmai kínálatának összehangolása egyaránt szolgálja az ágazat és a diákok érdekeit is.
A minisztérium úgy látja, hogy nemcsak a középfokú képzés, hanem az agrár-felsőoktatás területén is szükséges az integráció és a képzési kínálat összehangolása. A megfelelő szakember utánpótlás biztosításának fontos feltétele, hogy az agrár- felsőoktatás területén is végbemenjenek a szükséges változások. Fontos előrelépésnek tartjuk a felsőoktatásban a duális rendszer bevezetését, ami a korábbinál gyakorlatiasabbá teszi a képzést.
Az agrár- és élelmiszergazdaság a magyar gazdasági növekedés egyik megalapozója, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a képzés megerősítésére, a pályaválasztó fiatalok megnyerésére.

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!