Töredékére csökken a civil alap pénze

– Várható, hogy tisztul a civilszervezetek köre?

– Jelenleg hatvan-hetvenezer bejegyzett civilszervezet létezik az országban. Az új törvény elő fogja írni az ismételt regisztrációt. A tönkrement és nem működő civilszervezetek el fognak tűnni, így kitisztulhat a civil világ.

– Nemsokára zászlót bont a Civil Együttműködési Tanácskozás, a CET. Mi ennek a jelentősége?
– A CET révén a magyarság nemzeti feladatokat tud meghatározni az egész Kárpát-medence számára, s a civilek kezdeményező szerepet vállalhatnak a hazai és az uniós jogalkotásban. A CET tehát kiemelkedő együttműködési lehetőség, amellyel nyolc történelmi magyar régió tudja összehangolni a nemzetépítést.

– A költségvetés viszont igen szűk mozgásteret biztosítana a civil szférának.
– Súlyos a helyzet. Az elmúlt években hétmilliárd forintból gazdálkodott az NCA. Ez tavaly 3,4 milliárdra csökkent, de még ebből is zároltak nyolcszázmilliót. A 2012-es költségvetésben mindössze 1,3 milliárd forint az előirányzat. Ez az összeg elégtelen, és óhatatlanul politikai problémákat fog felvetni, ezt fel kell ismernie a kormánynak. A civilszervezetek létfeltételeinek biztosítása alapvető kérdés, miközben természetesen a civileknek is be kell látniuk, hogy nagyon nehéz a gazdasági helyzet.

– Hogy látja, felépülhet a felső-krisztinavárosi templom, amelyért gyűjtést kezdeményezett a Civil Összefogás Fórum?
– Tarthatatlan, hogy Makovecz Imrének a fővárosban egyetlen alkotása sem áll. Az Apor Vilmos téri templom méltó emléket állítana neki, s gazdaságosan működtethető is lenne. Budán már nincs elég urnatemető, a leendő templom alatt viszont 1200 urnát lehetne elhelyezni, emellett jelentősen megnőne a turistaforgalom is. Az adománygyűjtést megkezdtük, a katolikus egyház döntésére még várunk. Reméljük, lesz megállapodás, hiszen a templom a hívő emberek összefogását kívánja szimbolizálni. Az építés akár tíz évig is eltarthat, ennyi idő alatt összegyűlhet a szükséges pénz.

Forrás: Magyar Hírlap 2011.11.02.

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!