Ajánlom, Kásler professzor elhíresült mondata kapcsán a Tízparancsolatról és betegségekről:

Pók Katalin

Az EMMI élére az új kormányban dr. Kásler Miklós nagy tudású orvos, az Országos Onkológiai Intézet eddigi sikeres igazgatója kerül. Nem a tudására és vezetői tapasztalataira figyelt fel azonban a hazai ellenzék, hanem világnézetére. Még be sem iktatták, de elhíresült mondatát a megszámlálhatatlan ellenzéki médiumban citálják és becsmérlik, mert keresztény értékrendjét tükrözi. Azt merte mondani, hogy „A halálos betegségek jó 70-80 % -át a Tízparancsolat megtartásával el lehetne kerülni”. A felületes értelmezők nem találják az összefüggést a betegségek és a Tízparancsolat között. Nézzük meg alaposabban, hogy a keresztény értékrend megtartása és az egészségre gyakorolt pozitív hatása között milyen összefüggés van. Persze azt sem árt tudnunk, hogy pontosan miből is áll a Tízparancsolat, ami keresztény kultúránk alapja.

  1. Ne legyenek más isteneid! Ne imádj semmi mást Isteneden kívül, csak neki szolgálj!

Az emberek ma sok mindent imádnak, de az Úr templomát kevésbé látogatják. Az „idegen istenek” tisztelete törvénybe van iktatva a “minden vallás egyenlő” elvével, szerte a világon. Az archaikus istenek tanai egyenlő jogokat élveznek az egyetemi katedrákon, ezoterikus könyvesboltokban és tanfolyamokon. (keleti meditáció, agykontroll, reiki, jóga és társai) Sok ember kerül hatásuk alá, ezek a pszichés betegségek melegágyai, erről a pszichiáterek és papok tudnának mesélni.

  1. Ne légy bálványimádó!

Hasonló az elsőhöz, csak ehhez még társul ma a testkultusz, hedonizmus, sztárkultusz, netkultusz, amit az ember Isten elé helyez. Az emberek ma azt hiszik, hogy a Föld az élvezetekért van, ennek nem maradnak el testi betegségei. Vannak a kulináris élvezetek rabjai, az ízfokozó kereskedelem ezt még felturbózza. Vannak az ital, vagy a drogok rabjai, melyek sokszor halálos kimenetelűek. Van, akinek a pénz lesz az istene, azt hajhássza pihenés nélkül, aminek megint csak testi következményei vannak. Van, akinek a saját teste az istene, azt építgeti sokszor tablettákkal, aminek megint egészségkárosító hatása van, és ide sorolható még a sport is, ami nem mentes a sokszor halálos kimenetelű, túlságosan felfokozott edzésektől, és teljesítményfokozók használatától. Ide tartozik még a szex-kultusz és ajzószerei, bár erről még később lesz szó. A „lelki ember” helyett a „testi ember” építése a cél, ami a halálba vezet, mind a földi, mind a túlvilági életben. Az egészségkultusz is bálvány lett, a túl sok tisztítószer, mosdószer, illatanyag, sprayk használata egyes kutatások szerint növeli a rák esélyét. Az élelmiszeripar ízfokozói és kemikáliái hasonlóan tönkreteszik a gyomrot, és ennek kiindulópontja az élvezetekre épített élet, a fő bálvány, ami egyenesen visz az orvoshoz.  Van, akinek az édesség élvezete a fő istene, amitől rogyadoznak a polcok, ugyancsak ugródeszka az orvoshoz. A net élvezete is sok betegséghez vezet, elmagányosodás, mozgásszegény életmód, zárt szobai levegő, mind pszichés, mind testi betegségeket okoz.  Minden függőség, egy új bálványhoz való ragaszkodás az orvosi rendelőbe vezet.

  1. Az Úrnak a te Istenednek hiába ne vedd a nevét!

Az átkozódás, a dühöngés, a rosszkedv, mások, sokszor az Úr okolása, minden negatív érzelem, csakis az ember ellen hat. Ezzel saját magát betegíti meg az ember, mert megbomlik a béke, egyensúly, sokszor vezet magas vérnyomáshoz, agyvérzéshez. Ugyanez az eredmény akkor is, ha dühét elfojtja, de szíve negatív érzelemmel és gondolatokkal van tele. Az elégedetlenség a hála helyett mindig egészségkárosító hatású. Adjatok hálát az Úrnak!- ez a Biblia tanítása. Egyáltalán a tiszteletlenség Isten és ember iránt olyan negatív érzelem, aminek következményei nyilvánvalók.

  1. Szenteld meg az Úr napját! Hat napig dolgozz és végezd a munkád. A hetedik nap azonban a nyugalom napja, az Úré a te Istenedé. Akkor hát ne dolgozz, se te se fiad, se lányod…”

Az ember nagy vétke hogy a hetedik nap megszentelésével mit sem törődik. Úgy rendezkedett be az egész társdalom, hogy folyamatosan nyitva tartanak a boltok, vendéglátóhelyek, egyes munkahelyek, mert a pénznyerészkedésről nem tud lemondani, egyetlen napra sem. A kormány hiába akarta bevezetni a vasárnapi zárva tartást, nagy felháborodás lett belőle. Aki nem dolgozik hétvégén, az otthon csinál vasárnap nagybevásárlást, nagytakarítást, mosást, sokszor még nyugdíjas éveiben is, mert annyira megszokta, hogy semmibe vegye saját egészségét és Istenét. Aki hétvégén is dolgozik, az nem piheni ki magát, előbb utóbb kimerül és orvoshoz kerül.

  1. Tiszteld apádat és anyádat, amint az Úr a te Istened parancsolta neked, hogy hosszú életű légy és jól menjen a sorod!

Régen természetes volt a szülők tisztelete, az idős ember tisztelete, a feljebbvaló, a tanár tisztelete. Ezt a liberális világrend megszüntette, sőt az ellenkező végletébe fordította. Azt mondja, tisztelje a szülő a gyereket és tisztelje a tanár a gyereket és nem fordítva. A tekintélytisztelet ellen a XX. századi pszichológia is harcot folytatott és ez a harc a mai napig folyik a világban, egészen a szülők, tanárok ellehetetlenítéséig, amit jogi háttérrel támogatnak meg. Ha a gyerek kap egy taslit, feljelentheti a szüleit. Ez pedig rossz kapcsolatokat jelent, negatív érzelmeket, ami mindkét félt megbetegíti.

  1. Ne ölj!

Korunk megteremtette az abortusszal a gyermekgyilkosságot. Ennek súlyos egészségügyi következményei vannak az anyára nézve. Később terméketlenséget vagy mellrákot okozhat, és pszichés problémák követik. Ölni azonban nemcsak fizikailag lehet, de szavakkal is. Vannak megbetegítő szavak, mondatok, jelzők, ítéletek a másik a fölött, amivel komoly betegségeket lehet okozni. A depressziótól kezdve egészen a legkülönfélébb pszichés károkig terjedhet a skála. Gondoljunk a munkahelyi pletykálkodókra, rosszindulatú megjegyzésekre, nemcsak munkahelyen, de családi körben is. Freud díványa ezekkel az áldozatokkal volt tele, és minden pszichológusé, azóta is. Ez aztán fokozódhat, testi tünetekké válhat.

  1. Ne törj házasságot! Ne paráználkodj!

Felmérések mutatják, hogy legtöbb válás a megcsalások miatt következik be. De arról is van kutatás, hogy a házasságban élők egészségesebbek és hosszabb életűek. A felelőtlen kapcsolatok gyakran torkollnak nemi betegségekbe, ezt köztudott, ahogy az is, hogy a homoszexuális kapcsolatokban élők körében gyakori az AIDS. Ezen nem változtat a gumi óvszer sem, amit afrikai kutatásokból tudunk. Ahol megtanították az embereket a keresztény életmódra, kisebb volt az AIDS aránya, mint ahol az óvszer használatára tanították meg őket. Valójában egyértelmű nagyon sok esetben, hogy a bűn testi manifesztációja a betegség.

  1. Ne lopj!

Aki lop, az állandóan lelkiismeret furdalásban, vagy félelemben él, ami ugyan megint csak negatív érzelem, és gyakran okoz betegséget. Jobb adni, ez növeli az egészséget. Jung mondta, hogy „minden probléma morális probléma.” Egyik páciense, akit pszichés problémával kezelt, elmesélte, hogy minden nyáron a barátnője pénzén nyaral. Szegény tanítónő egész évben kuporgat, hogy összegyűjtse neki az összeget, abban a reményben, hogy egyszer feleségül veszi. A páciens elmondta, hogy neki esze ágában sincs feleségül venni őt, de nem talál kivetnivalót abban, hogy elfogadja a pénzét. Csak ezt a morális bukfencet kellett volna belátnia és meggyógyult volna – mondta Jung.

  1. Ne tégy hamis tanúságot embertársad ellen!

Ne okozz kárt szándékosan, mert vajon hogy számolsz el a lelkiismereteddel, ami megbetegít téged. Vajon hogy számolt el a lelkiismeretével és vajon milyen egészségi állapotban volt az a társadalom, mely a mások feljelentgetésén alapult az átkosban?  Igen, átok alatt voltunk betegek.

  1. Ne kívánd embertársad feleségét! Ne kívánd el embertársad házát, földjét …egyáltalán ne kívánj el semmit sem, ami embertársadé!

Jézus szerint az is vétkes, aki kívánsággal néz asszonyra, nemcsak aki elköveti. Ugyanez vonatkozik minden másra is, ami nem sajátunk. Ez viheti az embert harácsolásba, sztárok vagy osztálytársak utánzásába, a soha ki nem elégülő kívánságokba, az újabb bálványimádatba. Az örökös elégedetlenség pedig megbetegítő hatású, nem beszélve az irigység negatív érzelméről.

Úgy látszik Kásler professzornak igaza volt.

Kereszténydemokráciát építünk, akkor legyenek keresztény értékeink. Tartsuk tiszteletben a Tízparancsolatot, nemcsak azért, hogy egészségesek legyünk!

Szerző: Pók Katalin

Forrás: http://polgarportal.hu/pok-katalin-tizparancsolat-es-kereszteny-demokracia/