Társadalmi békességgel a közjóért

Egyes vesztes pártok, feledve a demokráciában elismert és fontos ellenzéki szerepüket, meghökkentő módon a civil társadalom megosztó ellenségeiként viselkednek.

A veszprémi országgyűlési képviselő választás bizonyította, hogy egy „független” civil mögött megbújva, a kialakult stabilitást jelentő társadalmi kohézió mindenáron történő szétrombolására szövetkeztek.

A választásokon résztvevő és távol maradó állampolgárok részére a tanulságok levonása nem megkerülhető!

A CÖF-CÖKA támogatói rövid úton feladatul adták, hogy a veszprémi jelenségre keressük meg a helyes választ. Javasolták a kormány figyelmét felhívni arra, hogy az ország építését célzó kezdeményezéseket szem előtt tartva, azokra kellő időt fordítva, a szükséges elemzéseket végezzék el, majd az eredményeket tegyék megfontolás tárgyává.

A CÖF-CÖKA ezentúl nyilvánosan közzéteszi támogatói azon figyelemre méltó véleményeit, javaslatait, amelyek segíthetik az emberek jobb megélhetését, és kezdeményezhetik a kormányzat pozitív reagálását.

Íme, az első:

A CÖF-CÖKA javasolja egy, állami vagy MNB által működtetett „Közjó Szolgálati Bank” létrehozását. A bank hosszú távú, 10-15 éves időtartalomra bocsátana ki kamatmentes, folyamatosan feltöltődő „rulírozó” forgóeszköz hitelt a mikro-, kis- és családi vállalkozók számára. A hitellel célzott vállalkozások a kistérségi falusi növénytermesztés, állattenyésztés és élelmiszer előállítással foglalkozók. A hitelek visszafizetése, az érintett vállalkozók termék előállításával és azok értékesítéséből származó árbevételével történhetne meg. A termék felvásárlást a helyi önkormányzatok az ott működő civil szervezetek segítségével szervezik. A termékek logisztikai lebonyolítását kétoldalú szerződések biztosítják. A vállalkozások az önkormányzatokkal szerződnének. Az önkormányzatok pedig a kistérségben működő élelmiszerláncokkal, a helyi köz- és gyermekétkeztetést végző szolgáltatókkal, a faluturizmust bonyolítókkal, valamint piaci szereplőkkel kötik meg a szerződéseket.

Az 1-5 millió forintos hitelfelvételi lehetőség ösztönözné a munkahelyteremtést, a helyben maradást, a foglalkoztatás bővülését. A hitel garanciáját az önkormányzatok, az állam és az MNB közösen viseli. A vállalkozások biztonságát szolgálná a hamarosan megvalósuló magáncsőd intézményrendszer is.

A CÖF-CÖKA úgy gondolja, hogy az aktív kistérségi termelő civil közösségek belátható időn belül a felvázolt módszerrel a biztos megélhetés forrásához juthatnak.

CÖF-CÖKA vezetősége

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!