Szedd magad-akciók és bevásárló közösségek helyzete a pandémia idején

Jogi szempontból sem a „Szedd magad” akció helyszíne, sem a bevásárló központ átadópontja nem minősül üzletnek, így az életkor szerinti idősávokra vonatkozó kötelezettség ezekre a helyszínekre nem vonatkozik. Az esetleges tumultust azonban a rendelkezésre álló eszközökkel pl. időpontra történő érkezés, szakaszos beengedés, sorban állás, meg kell tudni előzni. Továbbá az általános járványügyi védelmi intézkedések (védőtávolság és maszkviselés) betartása e helyszíneken is kötelező, és az üzemeltető elsődleges felelőssége. „Szedd magad” akció esetében a maszkviselés csak a pénztárnál kötelező, hiszen a szabad térben végzett mezőgazdasági munkát a maszkviselés aránytalanul akadályozná.

Az alapvető intézkedéseken túlmenően lehetőség szerint törekedni kell a maximális higiénia érdekében arra, hogy a jelenlevőknek legyen lehetőségük rendszeres kézfertőtlenítésre, és az árukiadás és pénzkezelés folyamatai ne keresztezzék egymást.

Habár az átadóponton történő átvételt nem köti az idősávos korlátozás, arra azonban a nyitvatartás szervezésekor tekintettel kell lenni, hogy a 65 év felettiek jellemzően a más boltokban történő beszerzésekkel együtt tudják az átadóponti áruátvételt is elintézni.

Forrás: http://nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/koronavirus/101947-szedd-magad-akciok-es-bevasarlo-kozossegek-helyzete-a-pandemia-idejen

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!