RÁCS MÖGÖTT. PRÁGA ’89 | KEREKASZTAL – BESZÉLGETÉS

2019.08.28 – 17:00 óra
Magyar Nemzeti Múzeum – Díszterem 

Kerekasztal beszélgetés Deutsch Tamással, a FIDESZ-KDNP Európa Parlamenti Képviselőjével, Pesty László dokumentumfilmessel és Mitrovits Miklós történésszel, a korabeli Csehszlovákia szakértőjével, polonistával.
A Kerekasztal beszélgetést vezeti: Tóth Eszter Zsófia történész, a Veritas Intézet munkatársa.

1989. augusztus 21-én több ezer ember, köztük magyar és lengyel fiatalok tüntetett Prágában a Varsói Szerződés öt tagállamának 1968-as csehszlovákiai beavatkozásának évfordulóján a kommunista rendszer ellen.

A csehszlovák rádió reggeli híradása szerint háromszázhúsz csehszlovák és ötven külföldi állampolgárt állítottak elő a késő estig elhúzódó hétfői prágai tüntetések során. Az ügyész a közrend súlyos megsértése miatt előzetes letartóztatásba helyezett több magyar állampolgárt is, így: Lantos Istvánt, Pesty Lászlót, Kerényi Györgyöt, Deutsch Tamást, Németh László Ákost, Huber Pált, Bodó Gábort, Pataki Gábort és Kubinyi Gergelyt.

Valamennyiüknél a közrend megsértése volt az indoklás. Később Kerényi György és Deutsch Tamás kivételével a többieket szabadon engedték, a maradék két letartóztatott még napokig a prágai fogda vendégszeretetét élvezte, felhívva magára a magyar és a nemzetközi sajtó figyelmét.

A program regisztrációköteles!
(Az alábbi linkre kattintva, a kép alatt bal oldalon található a Regisztráció!)
https://mnm.hu/hu/esemenyek/kiallitas/racs-mogott-praga-89-kerekasztal-beszelgetes

Jegyár: 500 Ft programjegy

Helyszín: Díszterem

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!