Palócfesztivál

2019. június 29-én immáron 4. alkalommal került megrendezésre többek közt dr Csizmadia László CÖF-CÖKA elnök fővédnökségével Palóc Fesztivál. Szokásunkhoz híven idén is részt vett rajta szervezetünk. Vendégként érkeztünk, úgy illett, hogy valami ajándékot is vigyünk.

6 nógrádi (a házigazda Bér, illetve Ecseg, Érsekvadkert, Sóshartyán, Szécsényfelfalu és Szilaspogony) településnek házi befőzőautomatát valamint a hozzávaló lekvárkészítő vagy ivólékészítő betétet adományoztunk a Baldauf Invest Kft. jóvoltából. A befőzőberendezésekkel a helyben megtermelt zöldségek és gyümölcsök helybeli feldolgozását és fogyasztását (akár saját célra, akár kereskedelmi forgalomba) szorgalmazzuk. Nagyszerű lehetőséget kapnak ezáltal azon önkormányzatok, akik vállalják, hogy szociális és oktatási intézményeik konyháin használják ezt a gépet és a településen megtermelt minőségi alapanyagokat feldolgozva kész ételként/italként tálalják a fogyasztók felé.

További berendezéseket kívánunk felajánlani Nógrád és pest megye többi településére is, akár önkormányzatoknak, akár helyi családi gazdálkodóknak, illetve nagycsaládosoknak egyaránt.

A civil szervezetek önfenntartóvá válásához is jó lehetőséget kínál a berendezések használata, természetesen valamennyi higiéniai előírás betartásával.

A Palóc Fesztivál mára Nógrád megye egyik legjelentősebb szabadtéri rendezvényévé nőtte ki magát, határokon átívelő résztvevőkkel. Több határon túli település is egy-egy hagyományos portát épített fel Bér-Virágospusztán, és kínálta tradicionális étkeit a portákra betérő vendégeknek.

A rendezvényen felszólalt a házigazda Béri polgármester, Maczó László mellett Skuczi Nándor, a Nógrád megyei önkormányzatok közgyűlésének elnöke, valamint Becsó Zsolt, Nógrád megye országgyűlési képviselője is. A palóc hagyományok és vendégszeretet által színesített rendezvény kiváló lehetőséget biztosított az egyedül érkezők és családosok számára is.

 

 

 

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!