ORBÁNNAK VAN IGAZA, MERKEL TÉVEDETT

The New York Times című vezető amerikai lap szerint,

ORBÁNNAK VAN IGAZA, MERKEL TÉVEDETT

Külföldi lapszemle

A The New York Times című amerikai napilap hosszú cikkben foglalkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Annak jártak utána: milyen okok vezettek oda, hogy Orbánnak az európai migrációs válsággal kapcsolatos álláspontja egyre népszerűbb Európában.

A cikk szerzője, Andrew Higgins bevezetőjében Konrád György írót idézi, aki szerint “a magyar liberális értelmiségi elit többségéhez hasonlóan ki nem állhatja az ország harsányan illiberális miniszterelnökét“, mindazonáltal úgy gondolja, Orbánnak volt igaza, és Angela Merkel német kancellár tévedett abban, hogyan kell kezelni a háború és a szegénység elől menedéket kereső migránsok kaotikus áradatát, amely vélhetően a második világháború óta legsúlyosabb válságot okozta Európában.

“Fájdalom, de el kell ismerni, hogy ebben a kérdésben Orbánnak igaza volt“ – idézi az amerikai lap Konrádot, aki szerint az áradat megfékezését szolgáló közös európai fellépés hiányában Magyarország bölcsen járt el, amikor lezárta határait a migránsok több százezres tömege előtt.

“Orbánnak világosabb képe volt a migrációs válság léptékéről és potenciális veszélyeiről, mint a brüsszeli technokratáknak, valamint a berlini és más európai vezetőknek“ – írja a cikk szerzője.

Megjegyzi azt is, hogy Orbán receptjét – mely szerint biztosítani kell Görögország tagolt partvonalát és le kell zárni Európa külső határait – lassanként elfogadta a többi európai uniós vezető is, akik az elmúlt év utolsó csúcstalálkozóján a kontinens határai feletti „ellenőrzés visszaszerzése” mellett foglaltak állást.

Ez az elmozdulás jól mutatja – írja Higgins – milyen messzire vezetett a migránsokról folytatott vita, különösen azóta, hogy kiderült, hogy a november 13-i párizsi vérengzés elkövetői közül néhányan a menekültekkel együtt jutottak be Európába.

Felidézi, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egy nemrég adott interjúban veszélyesnek minősítette Merkel kancellárnak a migránsokkal iránti befogadó álláspontját, és Orbánnak azt a régóta hangoztatott nézetét támogatta, amely szerint a menedékkérők többsége valójában munkát kereső gazdasági migráns.

A cikk szerint brüsszeli tisztségviselők, az EU főhadiszállásán négyszemközt elismerik, hogy Orbánnak sok tekintetben igaza volt, ugyanakkor azt mondják, hogy ő és hívei aláásták a saját ügyüket azokkal a harcias szónoklatokkal, amelyek „a menedékkérők áradatát hol muszlim hódításként, hol az európai szocialisták szavazóimportjaként, hol pedig Soros György magyar származású pénzembernek az európai államok aláásását célzó összeesküvéseként tüntetik fel”.
The Times

M.SZ.I.

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!