Nyugdíjas CÖF tagok figyelmébe

21. sz. TÁJÉKOZTATÓ LEVÉL
2014. október

Tisztelt Klubvezetők, Kistérségi Vezetők, Nyugdíjas Társak

1. IDŐSEK VILÁGNAPJA, az idősek hónapja. KÖSZÖNTŐ!

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben október 1-ét az IDŐSEK VILÁGNAPJÁVÁ nyilvánította..
„Sötét hajam őszbe vegyül már, s a tél dere megüté fejemet” (Petőfi) Megsárgul a levél szeptembernek végén, megfárad az ember őszi korban érvén – mondja a nóta.

Az életünk legjobban a négy évszak és a napszakok szinbolizálják.
Az őszi korba jutva már kellő élettapasztalattal és életbölcsességgel rendelkezünk, ahhoz, hogy több dologról véleményt mondjunk s néha segítséget, tanácsot is adjunk.

Amikor elmúlik a fiatalság, az életbe akkor is gyönyörű időszak köszönt be- nyugodt és mély mint a napsugaras ősz. Ebben az időszakban érik be az élet vetése és a kertben a gyümölcs. Mintha földi hajlékunk épületét most tetőzné be az élet. Ebben az időszakban minden, amit átéltünk – jó és rossz is , az örömteli és a szomorú is – megváltoztatja tudatunkat. Lemondunk arról, hogy az ábrándozás elvarázsolt világába tévelyegjünk, és úgy rendezzük be az életet, ahogyan azt korlátozott lehetőségeink megengedik.
Mi is az élet értelme? Maga az élet, megértése, megélése, az élet továbbadása, ez viszi előre a világot. Az életben voltak sikeres és fényes napok, kudarcok is.
A kudarc magába hordozza az újabb esélyt, okulást, tapasztalatot, újabb erőt a lendületvételhez.
A hang a mosoly a tekintet – mind összhangba kerül az ember lelkivilágával. Nem reménykedünk többé az elérhetetlenben, nem kesergünk többé életünkben átélt negatívumok miatt.

Visszatérve a napsugaras őszhöz. Milyen is az ősz? Már nem perzselnek a nap sugarai, de annál fényesebbek a lenyugvó napé. Elnyíltak a kert s a mező virágai, de gazdagon bánik ecsetével az ősz, amely művészi tökéllyel festi, színezi a faleveleket. A kevésbé zaklatott lelkivilágú japánok virágként tisztelik a színes őszi faleveleket. Az október nem véletlen az idősek hónapja, úgy is szoktuk jellemezni az előrehaladottabb korú hölgyek nyara.
Az idős ember őszi korban érvén sokat veszít a temperamentumából. Üde szépségéből, a megújjulni akarásából, aktivitásából, de megtanulta: a családot összetartani a generációs feszültségeket oldani. Megtanult örülni, tisztelni, szeretni s a szeretet érzékeny húrjain játszani. Megtanulta és tapasztalta, hogy a mozgás, a mosoly, a zene, a vígkedély gyógyít. Azt mondják a lenyugvó napnak is van ereje. Az öregedő, az öregkorban, az élet által kitüntetett aggastyán korban érzékenyebbé válunk, mélyen szánt a lelkünkben ha átnéznek rajtunk, ha legyintenek ránk akkor is amikor az élettapasztalat és életbölcsesség segíteni akarunk s tudunk.

2.

Kívánok minden kedves nyugdíjasnak idősödőnek, idősnek és aggastyánnak jó egészséget, elégedettséget, mosolyt, szeretetet. Kívánom, hogy legyen béke, megértés és szeretet a földön, a nemzetek és országok között. Legyen béke, megértés és segíteni akarás a generációk között.

Horváth László
a VNYKOSZ elnöke
a CÖF Nyugdíjas Tagozat vezetője

2. Klubvezetők, választmányi és elnökségi tagok továbbképző tábora

Kápolnásnyéken 2014. november 18-21-ig Továbbképző Tábort szervezünk. A szálloda címe
HOTEL HOLDFÉNY 2475 Kápolnásnyék Tó u. 10/a. A MÁV ZRt. támogatásával a továbbképzés keretein belül a tárcáktól, a Kormány Hivataltól, Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól, Országos hatáskörű szervektől, a MÁV Vezérigazgatóságtól meghívottak előadásaiból konzultációk útján, közös tevékenységeink elképzeléséről, program tervekről kapnak tájékoztatást a résztvevők.

A tábor résztvevői a szállás mellett teljes ellátást kapnak.

A Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony valamint a Szeged felől érkezők részére javasoljuk Kőbánya-Kispest állomáson az átszállást, a Kőbánya –Kispest –Kelenföld -Székesfehérvár felé közlekedő személyvonatra, e vonattal lehet utazni közvetlen Velence megállóhelyig. Kőbánya-Kispest állomáson nem kell lépcsőkön vinni a csomagokat mivel az érkező vonatról leszállás után az utasperon másik oldaláról indulnak a Székesfehérvári vonatok.
Kőbánya-Kispestről 10óra 26 perckor induló vonat, Velence megállóhelyre 11óra 23 perckor érkezik. A 11 óra 26 perckor induló vonat pedig 12 óra 23 perckor érkezik.

Program:

November 18-án az érkezés és regisztrálás után elhelyezkedés a szobákban, majd közös ebéd 13 órakor. Az érkezéskor szobánként rendelkezésre bocsátjuk az írásos részletes programot.
Ebéd után megkezdjük a foglalkozásokat a Konferencia teremben. Vacsora után a klubvezetők beszámolnak klubjaik tevékenységéről, majd ezt követően baráti beszélgetésre lesz lehetőség.
November 19-én Országos Szövetségünk Közgyűlésére kerül sor.
A Továbbképző Tábort 21-én délelőtti előadások után ebéddel zárjuk.
A Továbbképző Táboron a résztvevői keretet Borsi Sándorné elnökhelyettes adja meg, aki a jelentkezéseket és az önrészek beszedését intézi. Négy napra az önrész 8.500.-Ft/fő. A jelentkezők adatai minél előbb, de legkésőbb november 6-ig kell megadni, az önrészt pedig legkésőbb 11-ig fizessék be a klubok.

3. Szociális és gyógyüdültetés

A Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége (VNYKOSZ) egyik legfontosabb feladatának tartja a Szövetséghez tartozó klubok tagjainak, családtagjainak, hozzátartozóinak egészségmegőrzését.
A két és három generációs kiemelt országos programjaink sikere és a gyógyüdültetések pozitív visszajelzései, arra ösztönöztek, hogy Gunaras és Gyopárosfürdőn meglévő

3.

lehetőségeket bővítsük, nagyobb szolgáltatást nyújtó és kedvezőbb önrészű gyógyüdültetéssel.

Hajdúszoboszlón a HOTEL BUNGALLÓ tulajdonosával együttműködési megállapodást kötöttünk csoportos gyógyüdültetés céljából.
Az üdültetés maximum 21 fős csoportokban történik.
A Hotel Bungalló szállást biztosít 7 éjszaka 8 napos turnusokban. 2-3 ágyas fürdőszobás kényelmes, TV-vel és hűtőszekrénnyel ellátott szobákban, napi kétszeri étkezéssel (Svédasztalos reggeli és menü vacsora). A gépkocsival érkezők részére zárt udvarban térítésmentes parkoló helyet biztosít. A csoport részére összejövetelre, egy alkalommal közösségi helységet biztosít. A zárt udvaron bográcsozás, szalonnasütés és gyermek játszótér is biztosított.

A szakorvosi vizsgálat a szálláshelytől mintegy 20 m-re a Hotel Silver földszintjén történik a csoport részére. Az adatokat az Országos Szövetség előre megküldi a terápia vezetőjének. (Név, leánykori név, anyja neve, születési hely idő, állandó lakcím, TAJ szám). A szakorvosi vizsgálat kb. 12-13 óra között történik. A kezelések ott történnek ahol a szakorvosi vizsgálat.
Az alábbi egészségügyi szolgáltatások vehetők igénybe:
Hidrógalván (rekeszes galván), Lézer, Diadinamic, Interferencia, Ultrahang, Bemer mágneses ágy, Iszappakolás, Ovosi gyógymasszás, Tangenton, Hidromasszás a medencébe beépítve, medence fürdő.
Az orvosi kezelőlapal a Hotel Silver xxxx, másik szállodában és a Városi Gyógyfürdő termál medencéit is térítésmentesen igénybe lehet venni.
A legkedvezőbb önrész fizetési csomag, minimum 4 kezelés legalább 4 nap, naponta
1.200.-Ft. Több napi kezelés esetén is 1.200.- Ft/nap.
Az idegenforgalmi adó (IFA) 500.-Ft/nap. Amelyet 7 éjszaka 8 napra üdülési díjjal együtt összesen 32.000.-Ft-ot, az üdülés megkezdése előtt minimum egy héttel korábban az Országos Szövetségben be kell fizetni.
A helyfoglalást előzetesen egyeztetni kell Borsi Sándorné elnökhelyettessel, az üdülési munkabizottság vezetőjével, és Ő közli az adatok és az önrész befizetési határidejét.
A szállás helyen és a kezeléseken előzékeny udvarias szakszemélyzet áll rendelkezésre.
Véleményünk szerint minőségi egészségmegőrző szolgáltatást nagyon kedvező önrész mellett tudjuk biztosítani.

4. Kedvezményes C-vitamin akció

Az idős emberek egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen az őszi-téli időszakban a
C-vitamin fogyasztása.
C-vitamin 1000 mg C-vitamin 25 mg csipkebogyóval és 25 mg citrus bioflavonoidokkal, mely terméket ( a dobozban 30 tabletta van) 1.400.-Ft helyett 500.-Ft-ért/doboz lehet megvásárolni, nyugdíjas egyesületek, nyugdíjas klubok tagjai részére.
Szállítási díjak: – 40 doboz vásárlása esetén ingyen történik a kiszállítás
– 1-39 doboz vásárlása esetén futárszolgálattal 1.280.-Ft.

Megrendelhető: Vastagh Mariann
Magyar Idősotthonok Képviselete
Telefon: +36-20-3960804
Fax: + 36-27-363-557
E-mail: info@joarakoldala.hu
Lehet a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségére hivatkozni.

4.

Kívánok minden kedves nyugdíjasnak és családjának eredményes egészségmegörzést a mostoha időjárási viszonyok mellett is.
Budapest, 2014. október 17.

Horváth László
a Szövetség elnöke
a CÖF Nyugdíjas Tagozat vezetője

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!