Kedves Képviselő Hölgyek és Urak!

Az Európai Unió Alapjogi Chartája szerint szellemi és erkölcsi öröksége tudatában az Unió az emberi méltóság, a szabadság, az egyenlőség egyetemes értékein alapul. A dokumentum szerint az emberi méltóság sérthetetlen, tiszteletben kell tartani, és védelmezni kell.

Tilos továbbá mindenfajta negatív diszkrimináció, így különösen a nem, faj, szín, etnikai vagy társadalmi származás, genetikai tulajdonság, nyelv, vallás vagy meggyőződés, politikai vagy más vélemény, nemzeti kisebbséghez tartozás, vagyoni helyzet, születés, fogyatékosság, kor vagy szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetés.

Magyarország Alaptörvénye szintén garantálja az említett alkotmányos jogokat, amelyek betartása és betartatása különösen a közhivatalt betöltő személyek kiemelt feladata.

Éppen ezért szervezetünk mély megdöbbenéssel tapasztalta, hogy az Európai Parlament korábbi tagja, jelenleg Magyarország fővárosa egyik kerületének polgármestere, a Demokratikus Koalíció nevű balliberális párt alelnöke, Niedermüller Péter néhány napja egy országosan elérhető televízió műsorában „rémisztő képződményeknek” nevezte a fehér, heteroszexuális, keresztény férfiakat és nőket.

Mint tudjuk, a hasonló retorika az 1930-as évek Németországában teljesedett ki, a zsidó közösséggel szemben például az Unmensch (alsóbbrendű emberi képződmény) kifejezést alkalmazták a náci ideológia hirdetői.

A botrány kirobbanását követően sajnálattal és megütközéssel tapasztaltuk, hogy sem Niedermüller Péter, sem pártja, a Demokratikus Koalíció vezetése, így Gyurcsány Ferenc pártelnök, illetve felesége, az Európai Parlament alelnöke Dobrev Klára nem kért bocsánatot a súlyosan jogsértő és megbélyegző megnyilatkozást követően, illetve nem határolódott el az elhangzottaktól. Ennek nyomán jelen levél másolati példányát megküldjük David Sassoli Úrnak, az Európai Parlament elnökének is.

A fentiek nyomán a CÖF-CÖKA, mint Magyarország meghatározó tömegtámogatással rendelkező civil szervezete, bízva abban, hogy az Európai Parlament tisztelt képviselői elkötelezettek az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglaltak vonatkozásában, a rendelkezésükre álló lehetőségek alapján megteszik a szükséges lépéseket az ilyen súlyos és embertelen jelenségek visszaszorítására.

Budapest, 2020. január 29.

Tisztelettel:

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány és a Civil Összefogás Fórum nevében

Dr. Csizmadia László, Dr. Bencze Izabella, Dr. Ifj. Lomnici Zoltán, Dr. Fricz Tamás