MSZP-diagnózis

Kovács László néhány nappal ezelőtt az alábbi mondatokkal foglalta össze az MSZP helyzetét:
„A következő választáson kieshet az MSZP a parlamentből. Olvasom a közvélemény-kutatási adatokat, 10 százalék alá ment az MSZP, lassan az MSZP parlamentbe jutása is kérdésessé vált.”
Kovács Lászlónak igaza van. Kovács László régi, rutinos, harcedzett politikus, sok mindent látott-hallott pályafutása során, így nem meglepő, hogy valamiért erős kritikát fogalmazott meg pártjával szemben. Mondanivalójára valószínűleg hatással volt a lengyel példa, ahol a konzervatív oldal győzelmével gyakorlatilag teljesen kiestek a baloldali pártok a törvényhozásból. Magyarországon, huszonöt évvel a rendszerváltás után teljesen elgyengülőben vannak az önmagukat baloldalinak nevező pártok, melyek közül vannak olyanok is, ha ma lennének a választások, egyetlen képviselőt sem tudnának bejuttatni a parlamentbe. 2002-2010 között az MSZP-SZDSZ koalíciónak, – amely nem sokkal a választások előtt felbomlott, – érzékelnie kellett volna, hogy hatalmas bukfenc lesz a következő választáson, amely végül be is következett. Képtelenek voltak megújulni, programjaik tele voltak légből kapott elképzelésekkel, végül a be nem váltott ígéretekkel csak bukni lehetett a választáson. A bukás elkerülhetetlennek bizonyult, még akkor is, ha az utolsó időszakban Gyurcsány képében Bajnai bukkant elő. Egyáltalán tudja valaki, hol van ma Bajnai? Nem mintha fontos lenne. A legutóbbi választásokon az MSZP mozgósított. A spanyol szakállt viselő Mesterházy került az élre. Fantasztikus volt, ahogy „Michael Jackson-imázzsal” próbált újabb szavazókat toborozni. Az ötletet teljes sikertelenség koronázta, ezért aztán nem is volt meglepő, amikor vasparipáján elviharzott, hogy helyét átadja egy időre másoknak. Az MSZP pechjére ugyanis Tóbiás József, jelenlegi pártelnök sem tűnik az igazi megoldásnak. Kovács László mégiscsak tudhat valamit, sőt, már-már kimondhatjuk, igaza van. Ehhez jön majd még néhány saját pártjukon belüli melléfogás, Hiller kétszer-háromszor még igazat ad Orbán Viktornak, és már lent is találják magukat, mélyen a 10% alatt. Valójában mitől is lenne sikeres az MSZP? Vissza kéne igazolni újra Déri Balázst, mint a kommunikációs team tagját együtt Török Zsolttal, de talán Karácsony Gergely is jöhetne velük együtt. Az MSZP mára odáig jutott, hogy a Köztársaság téri pártszékház eladása után kiürítette a Jókai utcai székházat is, és ha ez így megy tovább, akkor esetleg valamelyik budapesti romkocsmában tarthatják a következő frakcióülésüket, ahol majd Horváth Imre biztosíthatja a terepet számukra. Mint köztudott, az újpesti időközi választásokon, MSZP-s színekben indult Horváth az egykori Szovjetunió titkosszolgálatától, a KGB-től kapott kiképzést. Nem volt elég a 2002-es választások után az a kellemetlen helyzet, amikor Medgyesi Péter miniszterelnökről kiderült, hogy szigorúan titkos tiszt volt. Elgondolkodtató, hogy vajon ki vagy kik lehettek azok, akik Medgyesiről ezt nyilvánosságra hozták?
Valahogy nem nagyon sikerül egységbe kovácsolódni az ellenzéknek, habár most Mezőhegyesen valami mégiscsak elmozdult, mert egy porondon hirdette Gyurcsány, Gőgös, Szigetvári: nem adjuk a magyar földet az oligarchák kezébe! Persze igencsak furcsa annak tudatában, hogy nemrég DK-s aktivisták a jobboldalhoz nem köthető Gulyás Mártont gyepálták meg egy rendezvényen, vagy amikor a választások előtt Mesterházy kortesbeszéde alatt a Gyurcsánnyal szimpatizálók morajlottak fel, az MSZP elnökével szemben. Addig húzták-nyúzták a választási összeborulást anno, amíg végül semmi sem jött ki belőle. Tulajdonképpen fel is lehetne fogadni a (ál)baloldal jelentősen devalválódott pártjait, és talán még köszönetet lehetne mondani nekik, hogy a 2018-as választásokon betolják a Fideszt ismételten a hatalomba. A 2002-2010-es időszakban nem sikerült felépíteni egy sikeres médiát, és nem látták be, hogy azzal, hogy csak saját hallgatóikhoz sóvárognak a Klubrádión keresztül, a másik oldalról egyetlenegy választót sem sikerül megnyerni. Az utóbbi időben a (ál)baloldal kapkod össze-vissza, immáron felemelné a béreket, amelyet 2002-2010 között nem tett meg. Mindenkit felelőssé tesz a kórházi állapotokért, de vajon amikor hatalmon voltak, miért nem tettek az áldatlan állapotok ellen? Egyébként mi lett a Molnár Ágnes-féle széfekkel? Az elmúlt években egy rövid ideig sorra jöttek a különböző tüntetések, de a netadó-elleni tüntetésen kívül egyetlen komolyabb tömeget sem sikerült összetrombitálni, sőt, már tüntetések sincsenek, csak „Szabadnép-félórákra” futja, csekély hallgatósággal.
Csak így tovább MSZP! A legjobb úton jársz ahhoz, hogy kiírd magad a magyar politikából örökre, ezáltal szabad utat engedve a konzervatív oldal jobbító szándékainak.

Szerző
Molnár Tibor

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!