Filmvetítés a Lengyel Intézet és a Wacław Felczak Alapítvány szervezésében

17. éve ünnepeljük a magyar-lengyel barátság napját március 23-án

A jeles nap alkalmából március 26-án 18 órától a Wacław Felczak Alapítvány és a budapesti Lengyel Intézet közös szervezésében bemutatjuk a Wacław Felczak életéről készült Futárösvényen – Útirány: Magyarország című dokumentumfilmet.

A film főszereplője Wacław Felczak, aki a második világháború idején a lengyel ellenállás és az emigráns lengyel kormány közötti titkos futárszolgálat budapesti szervezője volt, pénzt és információkat szállított nyugatról a megszállt Lengyelország földalatti ellenállási mozgalmának. 1948-ban letartóztatták és hamis vádak alapján bebörtönözték, 1956 őszén szabadult, ezután történészként dolgozott a Jagelló Egyetemen Krakkóban. Történészként elsősorban Magyarországgal, Közép-Európával és a Balkánnal foglalkozott, a 70-es évektől rendszeresen ellátogatott Magyarországra és kapcsolatba került a rendszerváltó értelmiséggel.

A filmet Grzegorz Kubaszko rendezte és az Alapítvány támogatásával készült el 2023 nyarán. A bemutatóra a Wacław Felczak Emlékkonferencián került sor 2023. október 18-án.

A rendezvény keretében a Lengyel Intézet kiállítóterében megtekinthető a krakkói Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) által előkészített, Wacław Felczak történészről szóló kiállítás.

Az eseményen történő részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A vetítésre és a kiállítás megtekintésére a sajtó képviselőit is várjuk.

Részvételi szándékát kérjük, legkésőbb március 24-ig jelezze az alábbi regisztrációs linken:

https://forms.gle/C5NtruXeY6HMczzz7

Helyszín: Lengyel Intézet, 1065 Budapest, Nagymező u. 15.

Üdvözlettel / Pozdrawiam 

Lengyel Intézet / Instytut Polski