Megemlékezés Krakkóban

A Gazeta Polska 450 klubjával 2011-ben megkötött együttműködési szerződésünk eredményesen működik.

A két ország jelentős ünnepein kölcsönös tiszteletadással veszünk részt.

November 10-én több mint 300 szellemi honvédőnk indult Krakkóba, hogy részt vegyen Lengyelország függetlenségének ünnepi megemlékezésén.

A közös ünnepségsorozat megnyitásaként a Katyńi Keresztnél Csizmadia László emlékező beszédet mondott.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Szeretett Lengyel Testvéreink!

Eljöttünk Magyarországról, hogy ismét fejet hajtsunk a katyni hősök és a szmolenszki áldozatok előtt, mert ők örökre beírták nevüket a világ történelemkönyvébe.

1940 őszén több mint 20.000 lengyel katonatisztet foglyul ejtett a sztálini birodalom, és a bolsevizmus anyatején felnevelkedett kommunista pribékek mindannyiukat kivégezték a katyni erdőben.
Tették ezt ravasz vörös róka módon, tarkólövéssel, német pisztolyokkal.

Nem felejtünk!
Üzenjük, hogy az igazság Isten akaratából mindig kiderül.

A történelem szégyenfoltjait, a náci Németország és a kommunista Szovjetunió szennyét az agresszoroknak kell lemosni magukról. Sikorski tábornok és Lech Kaczynski halálukkal világgá kiáltották a hóhérok bűneit.

Mindketten a katyni kísértet áldozataivá váltak, véletlen, vagy nem véletlen repülőszerencsétlenség következtében. A tény azonban, hogy Lengyelország legjobbjait vesztette el.

Barátaim!
Emlékezzünk és tisztelegjünk a szabadságért életükkel fizetők előtt!

Minket, magyarokat és lengyeleket már nem igazgathat a félelem. Az 1956-os forradalom a magyarok Katynja volt. Ezeréves közös történelmünk, hazáink elfoglalása, gyarmatosítása, kirablása megacélozta hitünket.
Népeink hasonló sorsa nemcsak egyszerű barátsággá és testvériséggé forrasztott össze bennünket.

Igen!
Lengyelek és magyarok vére egyesült és vérszerződéssé alakult!

Barátaim!
Köszönet, hogy 1956-ban a fiatal magyar sebesült forradalmárokat saját véretekkel is mentettétek. Nemzetállamaink szuverenitása, szabadsága olyan kincs, ami nem eladó és zálogba sem tehető.

Közös második hazánk, Európa, polgáraink kincse a keresztényi civilizáció megvédése most a lengyelek vezetésével a Visegrádi Négyekre hárul. 
Az Európai Unió csak a Nyugat és Kelet-Közép Európa egységével lehet gazdaságilag és katonailag is önálló.

Az Európai Unió megreformálása, a Lisszaboni Szerződés aktualizálása közös, a kontinens összes civiljének fellépésével biztosítható.
Az Unió alapító atyáinak eszmeiségét kell követnünk.
Az egyenrangú nemzetek eltörölhetetlen jelszava: „Egy mindenkiért, mindenki egyért!”

Emlékezve Katynra és Szmolenszkre, kezünket ökölbe szorítva, keresztényi lelkünket kinyitva hisszük és valljuk: ”Isten, család, haza!”

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

 

 

Szerző
CÖKA

“Megemlékezés Krakkóban” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Felemelő érzés volt ismét a lengyel nemzeti ünnepen részt venni, már többedszer! A lengyel emberek magyarok iránti szeretete ismét megmutatkozott!Bízom benne, hogy lesz még alkalmam újra együtt ünnepelni! Várjuk szeretettel a lengyel barátainkat, jövő március 15.-én Budapesten egy közös ünneplésre a magyarokkal! Köszönöm szépen a vendéglátást és a CÖF-CÖKA vezetőinek a lehetőséget! Szeretettel: Potyókné Irma Debrecenből

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!