Magyarságunk

A HAZÁM

Az utolsó időben mind gyakrabban találkozom főleg a külhoni magyarokkal kapcsolatban a Haza fogalom meghatározással.  Pl. egy Kárpátaljai felmérés szerint a kérdésre:  Mi is a Hazád/hol  van?   Egy hál’Istennek nem nagyon sok magyar válasza: – „hát Ukrajna, hisz itt születtem”,  egy része: – „Kárpátalja”,  nem kevés válasz Büszkén : – „Magyarország”.      Érdekes mód, mind többen (vegyes házasságban szülöttei) Magyarnak vallják magukat. Mindig  mindenhol MAGYARUL beszélnek – bátran vállalják és kiállnak a magyarságuk mellett,  Sajnos nem Így  felvidéken.  Ott a színmagyarok közt gyarapodik a félő meghunyászkodó, alkalmazkodók  száma, akik  inkább a megszállók nyelvén beszélnek egymásközt is. (saját  tapasztalatom).

Úgy érzem, mintha sikerülne megfogalmazni MINDENKIRE kiterjedőt :

— Tisztázzuk – voltaképpen mi is a mi Hazánk?

–   Ez az a térség, mely földjén születtél, ahol felnevelkedtél, ahonnan származnak őseid, ahol élni akarsz, ahol annak az ott lakó nemzethez tartozónak vallod magadat, mely nyelvén beszélsz, mely nemzet himnuszának hallatán megdobban a szíved, könnyezik a szemed… 

      A  Haza ott kezdődik, abban  az utcában, abban a házban ahol a világra jöttél, ahova mindig vissza húz a szíved.  A Hazaszeretet a lokálpatriotizmuson alapszik.

K.Gy.

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!