Magyarország a közvetlen támogatási előlegek megemelését fogja kezdeményezni a tejtermelők megsegítése érdekében

Az elmúlt hónapokban kiderült, hogy ezt a globális méretű tejpiaci problémát a jelenlegi uniós válságkezelési eszközökkel nem lehet kezelni, ezért Magyarország konkrét intézkedések megtételét kéri a Bizottságtól a támogatási előlegek vonatkozásában a hétfői, Brüsszelben sorra kerülő agrárminiszteri csúcson.

A jelenlegi piaci helyzetben további, rendkívüli piaci intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy megakadályozzuk az európai, így a magyar tejtermelők tömeges kivonulását az ágazatból, ami lehetetlenné tenné a középtávon várható jelentős piaci lehetőségek kihasználását.

Magyarország kezdeményezni fogja, hogy az október közepétől lehetővé váló közvetlen támogatási előlegek mértékének 50%-ról 80%-ra történő emelését a Bizottság tegye lehetővé.
Ez többek között a tejelő tehenek után kifizetésre kerülő állatalapú támogatást, az egyszerűsített területalapú támogatást (SAPS), és a zöldítési támogatást is érintené. Magyarország más tagországokkal együttműködve további fontos javaslatokkal is él:

• az intervenciós árak valós termelési költségekhez történő igazítása,
• ideiglenes export-támogatás,
• export ösztönzése és támogatása: rendkívüli promóciós intézkedések, export biztosítás támogatása,
• sajt magántárolási támogatás tagállamokra lebontott újranyitása,
• az utolsó 2014/2015-ös kvótaév termelése alapján beszedett illeték rendkívüli támogatás formájában történő visszaforgatása az ágazatba.

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!