Levél Martin Schulznak

Martin Schulz részére
Elnök
Európai Parlament

Tisztelt Elnök Úr!
Magyarország polgáraiként úgy ítéljük meg, hogy elérkezett az idő, amikor hangot kell adnunk véleményünknek arról, ami az elmúlt időszakban az Európai Unió Parlamentjében történt.
Hazánk az elmúlt két évtizedben olyan nagyszerű eredményeket tudott felmutatni, amelyekben nekünk, civileknek elvitathatatlan érdemeink vannak.  40 év államszocialista diktatúrát követően saját erőnkre támaszkodva, gyakorlatilag minden külső segítség nélkül kellett felépítenünk egy demokratikus jogállamot, és ez a folyamat, a rendszerváltás mind társadalompolitikai, mind közjogi értelemben a mai napig része a mindennapoknak. Megítélésünk szerint azonban számos közösen elért vívmány veszélybe került Strasbourg „Tavares jelentést” elfogadó, múlt szerdai döntése nyomán.
Meggyőződésünk, hogy az Európai Parlament egy nagyon veszélyes útra lépett. Olyan alapvető elveket sért, mint a nemzeti szuverenitás és önrendelkezés, megkérdőjelezve egyúttal a magyar Országgyűlés döntési kompetenciáját és legitimitását. Az EP ugyanakkor a Koppenhágai Bizottság létrehozására irányuló szándék támogatásával talán még súlyosabb jövőképet vetít előre, felvetve a lehetőségét a visszamenőleges szankcionálásnak, ami álláspontunk szerint elfogadhatatlan.

Tisztelt Elnök Úr!

Kérjük, hogy állítsa helyre az Európai Parlament tekintélyét a magyar emberek előtt és szüntesse meg azt a kettős mércét, amely kézzel fogható módon jelen van az EP Tavares jelentéssel kapcsolatos döntésében. Kérjük, hogy mindenekelőtt ne támogassa a Koppenhágai Bizottság felállítását, amely első sorban egy kontroll és gátlás nélküli zöldpárti képviselő személyes ambícióinak tárgya és célja. Haladéktalanul felszólítjuk egyúttal az EP állampolgári jogokkal, illetve bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságát, hogy indítsanak vizsgálatot az Unió tagállamai valamennyi alaptörvényének és közjogi struktúrájának az átvilágítására, amely egyúttal rávilágíthat az elfogadott jelentés visszásságaira és egyoldalú megállapításaira. Álláspontunk szerint ugyanis csupán egy átfogó, minden tagállamra kiterjedő alapvető vizsgálat teremthet tiszta, átlátható helyzetet.
Jelezni kívánjuk ugyanakkor, hogy amennyiben az objektivitás helyreállítására nem tesz kísérletet az EP, illetve realizálódnak a Koppenhágai Bizottsággal kapcsolatos aggodalmaink, mi minden rendelkezésre álló eszközzel fel fogunk lépni ezen jogsértő helyzet felszámolására, beleértve azt a lehetőséget is, hogy az Európai Bíróság előtt kívánunk gátat szabni az Európai Parlament ámokfutásának.

Budapest, 2013. július 12.

A Civil Összefogás Fórum, a Civil Együttműködési Tanácskozás és a Szellemi Honvédők nevében

Csizmadia László
alapító,  szóvivő

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!