Látszanak a helyes agrárpolitika eredményei

A kormány által működtetett eredményes állattenyésztés támogatási rendszernek, az állattartókat előnyben részesítő földhaszonbérleti programnak és következetes piacfejlesztési lépéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik az állatállomány Magyarországon.

Sikerült megfordítani a hazai állatállomány 2010-ig tartó drasztikus csökkenését és újból növekedési pályára állt az ágazat. Külön ki kell emelni a sertésstratégiát, melynek eredményeképpen a sertésállomány 64 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest, így jelenleg mintegy 3,1 millió sertést tartunk számon.

A sertések száma 3 millió 124 ezer volt június elsején, az anyakocák száma 2 ezerrel 204 ezerre nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A sertések száma 2013 decembere óta újra meghaladja 3 milliót. A szarvasmarhák száma tavaly decemberben lépte át a 800 ezres küszöböt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Folytatódott a szarvasmarha-állomány bővülése is, számuk 2015. június elsején elérte a 818 ezret. A szarvasmarhák száma 30 ezerrel emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a tehénállomány egy év alatt 10 ezerrel nőtt.

Egy év alatta juhok száma 45 ezerrel 1,201 millióra csökkent, az anyajuhok száma 8 ezerrel lett kevesebb. A múlt év decemberéhez hasonlítva viszont 16 ezerrel nőtt a juhok és 3 ezerrel az anyajuhok száma.

A tyúkállomány a szezonalitásnak megfelelően 7,3 millióval növekedett az előző év decemberihez hasonlítva és 37,874 millió volt, a tojó tyúkok száma viszont 670 ezerrel visszaesett. A tavaly júniusihoz viszonyítva 2,25, illetve 1,125 milliós volt a növekedés.

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!