Krisztus a jövő, együtt követjük őt – a Presbiter nyári lapszámának az ajánlója

Már lapozható a Magyar Református Presbiteri Szövetség júliusi-augusztusi lapszáma.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke köszönti az olvasókat. Egykoron így szólt Megváltó Urunk a thiatirai gyülekezethez: „Tudok cselekedeteidről, szeretetedről és hitedről, szolgálatodról és állhatatosságodról és arról, hogy az utóbbi cselekedeteid többet érnek az elsőknél.” (Jel 2,19) – ezzel a bibliai vezérfonallal indítja gondolatait.

Írásában egyúttal köszöni Békefy Lajos, portálunkon is publikáló lelkésznek, publicistának a lapnál kifejtett több évtizedes értékőrző és teremtő munkáját. Ahogy levelében írja:

„Urunk áldja és jutalmazza gazdagon a PRESBITER folyóirat korábbi felelős szerkesztőjének, dr. Békefy Lajosnak több mint három évtizedes hűséges szolgálatát. Az új felelős szerkesztő kinevezéséig legyen támasza, ihletője a Szövetség korábbi ügyvezető elnökének, dr. Viczián Miklósnak a megbízott felelős szerkesztői feladatkör betöltésében. Isten gondviselő kegyelme legyen és maradjon velünk!”

Dr. Viczián Miklós az élet kenyeréről szól. Bányai László a nyári időszakra reflektál. Mint írja, a nyaralás Isten ajándéka. Dr. Erdélyi Judit folytatja Isten dicsősége az orvos szemével című állandó rovatát, ezúttal a szív- és érrendszeri megbetegedésekről szól.

Idén ősszel Magyarországon is népszámlálást tartanak. „Számunkra, reformátusok számára azért fontos felhívni a figyelmet a népszámlálásra, mert a népszámlálási törvény szerint az adatszolgáltatás nem kötelező az egészségügyi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozó adatkörök tekintetében. Viszont azon túlmenően, hogy szeretnénk a lehető leghitelesebb képet kapni református felekezetünk létszámáról és területi megoszlásáról, bizonyos állami normatívák is egy-egy vallási felekezet létszámához kötöttek, tehát ebből a szempontból fontosak“ – fejtették ki ezzel kapcsolatban.

Beszámolót olvashatunk a Nagyváradon megvalósult presbiterképzésről. Tövisháton ugyancsak ilyen jellegű képzés zajlott.

Bemutatkozik a lap új felelős szerkesztője, Káposztás Gábor. Mint a rövid interjúban fogalmaz: „Jézus úgy tanította az őt hallgató embereket, hogy „ti vagytok a föld sója” (Mt 5,13). A só nélkülözhetetlen ízesítő anyag, nélküle az ételek nagy része élvezhetetlenné válik. Szeretném, ha a lap, akárcsak a só, továbbra is életet megízesítő, lelket erősítő, gazdag és színes olvasmány lehetne sokak számára.”

Margit István a háború, harcok és hit, valamint a békesség szembenállásáról szól az Isten útjai olykor kifürkészhetetlenek című írásában. Szólnak az elnéptelenedő templomok és a fogyatkozó gyülekezetek problematikájáról.

Bemutatkozik a Presbiter Szövetség új elnöksége. A Mai presbiterek rovatban ezúttal Irlanda Sándor, a Külső – Kelenföldi Református Egyházközség főgondnoka mutatkozik be.

Beszámoló olvasható továbbá az Erdélyi Református Egyházkerület presbiteri szövetségének konferenciájáról. A Magyarországi Református Presbiteri Szövetség Békési és Csongrádi Egyházmegyéjének területi szervezetei immár 4. közös konferenciájukat tartották meg 2022. május 28-án Vésztőn.

D. Szabó Dániel a februárban kirobbant orosz–ukrán háború kapcsán fejti ki gondolatait a Testvéri emlékezés a háború idején című írásában. Folytatódik A Biblia ételei rovat, a nyári kettős lapszám a cédrátot és az almát veszi górcső alá.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Krisztus a jövő, együtt követjük őt – a Presbiter nyári lapszámának az ajánlója

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!