Közlemény

Szlovákia miniszterelnöke, Igor Matovič kaput nyitott a felvidéki magyarok felé. Száz magyart hívott meg a Pozsonyi várban szervezett trianoni emlékezésre. Udvariasan, saját anyanyelvükön köszöntötte a megjelenteket. Ők reménykedve mentek, hiszen folyamatosan bizonyítják, hogy szlovák állampolgárként építik az ország jövőjét.

A CÖF-CÖKA a miniszterelnök gesztusát nagyra értékeli. Hisszük, hogy a felvidéki magyarok, identitásuk megtartásával szülőföldjükön, a szlovák polgársággal karöltve, békében építhetik Kárpát-medence egyre szebb jövőjét.

A felvidéki magyarok autonómiájának kialakítása a nyelvhasználattól a kultúráig, az oktatás kölcsönös előnyeivel, Szlovákia izmosodását jelentheti a nemzetiségekkel színezett európai államok világában. Arra biztatjuk a határon túli magyar közösségeinket, hogy egyenrangú szlovák állampolgárként nyújtsák kezüket minden polgártársuk felé, és ahogy minket Igor Matovič miniszterelnök úr köszöntött, mondjuk: „Szia barátaink!”