Közlemény

A CÖF-CÖKA döbbenettel fogadta, hogy regisztrált bevándorlókat Görögországban név nélküli bankkártyákkal látják el. Ennek kapcsán az alábbi levelet küldtük meg Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnökének illetőleg Dimitris Avramopoulos az Európai Bizottság migrációs ügyek, uniós belügyek és uniós polgárság biztosának.

CÖF-CÖKA vezetősége

Tisztelt Elnök Úr!

A közelmúltban az egész európai közvéleményt bejárta a hír, hogy Görögországban az oda érkező, regisztrált bevándorlókat bankkártyával látják el. A kártyát bármelyik automatánál használhatják, a levett pénzt pedig arra fordítják, amire akarják.

A bankkártyán csak számok szerepelnek, név nincs rajta, ellenben az Európai Unió zászlója és az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának (UNHCR) emblémája szerepel rajta. Az UNHCR honlapján részletes beszámoló található a migránsoknak adott bankkártyákról. Ebben az áll, hogy azok kaphatják meg, akik 2015 után érkeztek Görögországba, elmúltak 18 évesek és nincs munkájuk. Az is kiderül, hogy idén augusztusig már több mint 83 ezer migráns kapott ilyen ajándék bankkártyát.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) véleménye szerint az ügyben fölmerül a terrorizmus-finanszírozás és a pénzmosás gyanúja. Ezért afelől érdeklődünk, hogy az Európai Bizottság részéről van-e szándék az esetek teljes körű kivizsgálására, és terveznek-e bármilyen jogi lépést tenni az ügyben.

Várjuk a Bizottság megtisztelő válaszát.

Budapest, 2018. november 7.

Tisztelettel:

Dr. Csizmadia László
a CÖF-CÖKA elnöke

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!