Közlemény

Az elmúlt évek történései, az európai kihívásokra adott közösségi, intézményi válaszok világosan jelzik az Európai Unió válságát. Egyértelmű kudarc, hogy Nagy-Britannia népe a 2016. júniusi népszavazáson – a választójogosultak csaknem háromnegyedének részvétele mellett – az Európai Unióból való kilépés mellett döntött. Nem sikerült közép- és hosszú távon megnyugtatóan rendezni az eurózóna déli perifériáin jelentkező mély gazdasági, pénzügyi problémákat, legfeljebb jó és kevésbé jó tünetkezelések történtek. Az európai migrációs válság, a modernkori népvándorlás megoldására mindmáig nem tud határozott akaratot és ennek megfelelő hatékony közösségi választ felmutatni az Unió, és a hibák kiküszöbölése helyett inkább az Európát valóban megvédeni szándékozó kelet-közép-európai tagállamokat sújtja szankciós eljárásokkal, politikai nyomásgyakorlással.

Számos példa jelzi a kettős mércét, vagyis hogy a szabadság, szuverenitás kérdésében legérzékenyebb – négy évtizeden át szovjet-kommunista elnyomást is megélt –, a migrációs válság ügyében éppen emiatt is határozottabb tagállamok más elbírálás alá esnek, mint a többiek. Ebben fontos szerepet játszik az is, hogy az Unió súlypontja, főbb intézményei Nyugat-Európában találhatók. Különösen sok méltatlan támadás érte az utóbbi időben Lengyelországot és Magyarországot. Egyre több jel mutat arra, hogy Európában a nemzetileg elkötelezett civilek érdekérvényesítését karanténba akarják zárni. Helyettük a nemzeteket akadálynak tekintő globalista erők által finanszírozott „jogvédő” csoportok működésének akarnak teret engedni. A szabad nemzetek Európája helyett önrendelkezés nélküli, kicserélt népességű államok olvasztótégelyét akarják létrehozni.

A szabadság, a biztonság, a nemzeti önrendelkezés és Európa kétezer éves kulturális öröksége iránt megingathatatlanul elkötelezett civil közösségeink szándéknyilatkozatban létrehozták az Európai Civil Együttműködési Tanács nevű kezdeményezést.
Az aláírók a CÖF-CÖKA, a Gazeta Polska klubok és a 2011-ben alapított CET (a határon túli magyar ernyőszervezetek) vezetősége.
Felek célja továbbá az EU 27 tagállamának nemzeti érzelmű polgári közösségeinek civil mozgalmi és szellemi összefogása, a közjó képviselete, kontinensünk védelme és fejlődése érdekében.

CÖF-CÖKA vezetősége

 

Szerző
CÖKA

“Közlemény” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!