Közlemény

Szellemi honvédőink ébersége nem lanyhul.
Többen aggódtak, hogy az Európai Parlament szavazásán a FIDESZ és a KDNP támogatta a Transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről (TTIP) szóló határozatot.

Támogatóink megnyugtatására felhívtuk Szájer József EU-s képviselő urat, akitől azonnali választ kaptunk.

A FIDESZ-KDNP állásfoglalását az alábbiakban adjuk közre:

„Transzatlanti kereskedelmi partnerségi megállapodás: az Európai Parlament leszavazta a sokat vitatott ISDS vitarendezési mechanizmust

Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben egy rádióinterjúban nyilatkozta, hogy az EU-USA megállapodás tervezett vitarendezési eljárását (ISDS) az akkor tárgyalóasztalon levő formájában Magyarország nem tudja elfogadni. Az EP mai szavazásán ezzel egybehangzó álláspontot foglalt el a Fidesz és a KDNP képviselőinek támogatásával amikor elsöprő többséggel megszavazta a néppárt és a szocialisták közös javaslatát.
A Transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről (TTIP) elfogadott EP-határozat áttörés, mert a sokat vitatott ISDS mechanizmus elvetését kéri az unió nevében tárgyaló Európai Bizottságtól. E helyett egy olyan konfliktus-rendezési rendszert támogat az EP, amelynek tiszteletben kell tartania a nemzeti joghatóságok döntéseit, és a viták nem akadályozhatnák a tagállamok közpolitikai célkitűzéseit. A szöveg szerint „magánérdekek nem áshatják alá a közpolitikai célokat”.
„Sokakban keltett kétséget és félelmet, hogy egyes multinacionális vállalatok perelhetnék az államokat egyes közérdekű politikai döntések, jogszabályok számukra kedvezőtlen hatásai miatt. Ilyen perek például ma is folynak Magyarország ellen francia cégek részéről amerikai bíróságok előtt az Erzsébet utalványok ügyében. Az határozat szerint ha a megállapodás végső szövege ilyet tartalmazna, az EP nem támogatná azt. A most elfogadotthoz hasonló alternatív, a nemzeti szuverenitást nem sértő vitarendezésre magam is tettem módosító javaslatokat a vita során. Véleményem szerint az európai és amerikai rendes bírósági rendszer a legfejlettebb a világon, amely képes lesz megbirkózni a vitákkal, anélkül, hogy kétségbe vonná a nemzeti parlamentek és kormányok jogát a szuverén jogalkotásra.” – mondta Szájer József fideszes politikus.
Az EP fideszes képviselői üdvözlik, hogy ebben a kérdésben saját pártcsaládjuk a néppárt elmozdult a helyes irányba és támogatta a kompromisszumot. Az EP-ben a szélsőségek: a kommunista, a szélsőjobboldali és a zöld képviselők szavaztak a kompromisszum ellen.
Az Európai Parlamentben kiélezett vita tárgya a TTIP tervezetének több más eleme. A hazánk számára is fontos GMO-mentesség ügyében már korábban egyértelmű, számunkra kedvező állásfoglalást tett az Európai Parlament.
A személyes adatok védelmének kérdése is kedvezően alakul, mely az emberek és vállalatok online tevékenysége és adatainak biztonsága szempontjából az EP szigorú feltételeket támaszt a most elfogadott határozatban.
„A tárgyalások folynak, a végső tervezet nem ismert, de minden tagállam, így hazánk is önálló döntést hozhat majd, hogy támogatja-e a megállapodást, és eldöntheti, hogy érdekeinek megfelelő tervezet készült-e. A Fidesz KDNP EP képviselői a teljes szerződésszöveg ismeretében tudják csak kialakítani végső álláspontjukat a megállapodásról. A mai szavazás egy lépés volt a helyes irányba.” – hangsúlyozta Szájer.”
Helyesnek tartjuk a néppárt családjával történő, közös erőre támaszkodó együttes mozgást. A néppárt áttörésnek ítéli az elfogadott, további tárgyalásokra vonatkozó kompromisszumos javaslatot.
A CÖF-CÖKA bízik az EU-ban működő FIDESZ-KDNP-s képviselőinkben.
Arra kértük Szájer József képviselő urat, hogy szellemi honvédőink nyomán védjék szuverenitásunkat és gazdasági érdekeinket.
Megtanultuk, különösen a szerződések kapcsán, hogy az ördög az apró részletekben is megbújhat. Fontos tehát, hogy mihamarabb váljék nyilvánossá a TTIP végleges szövege és ha szükségessé válik, a magyar polgárok többségi háttértámogatásával, jogosultságánál fogva, Magyarország az elfogadást megakadályozva vétót emeljen.
Reméljük azonban, hogy a szerződés a korrektség jegyében, a kölcsönös előnyök biztosításával megnyugtatóan rendeződik.

Világossá szeretnénk tenni, hogy az EP-ben minden magyar képviselőnek Európa és benne Magyarország polgárainak érdekeit kell képviselni. A különböző pártérdekű elhajlások a TTIP kapcsán a társadalmi elítélését eredményezhetik.

Hazánk tagállami döntése csakis polgárainak egyetértése mellett jöhet létre.

„Semmit rólunk nélkülünk”

CÖF-CÖKA Vezetősége

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!