Közlemény

A közpénzeket felhasználó civil szervezetek nem térhetnek ki az állami ellenőrzés alól, mert ez hitelességük feltétele.

Az állami ellenőrzés nem csak lehetséges, hanem kötelező is.

A norvég állam költségvetéséből az általa kiválasztott Ökotárs Alapítványhoz érkező civil támogatások közpénznek minősülnek. Közpénznek minősülnek, mert a norvég állam az Európai Unióval kötött – számára előnyöket szolgáló – szerződés alapján támogatja a felzárkózó országokat, köztük Magyarországot is, mely az Unió tagja, a támogatások pedig nem (párt)politikai vagy magáncélokat, hanem kifejezetten közcélokat kell, hogy szolgáljanak. Mindkét állam érdeke a felhasználás kölcsönös ellenőrzése, mert a pénzeket csak közösen elfogadott célokra, a magyar pénzügyi és számviteli szabályozás keretei között lehet felhasználni.

A két állam egymás pártpolitikai viszonyaiba közvetve sem avatkozhat be.

Így a Norvég Civil Alapot működtető Ökotárs Alapítvány és nyertes pályázói nem vonhatják ki magukat a magyar civil törvény hatálya alól. E törvény szigorú szabályok alapján előírja a civil szervezetek működésének feltételeit, a pályázatok elbírásának rendjét, a nyertes pályázatok elszámoltatásának módozatait.

Az Ökotárs Alapítvány több pályázó szervezetnek nyújtott 20-40 millió forint közötti támogatást. Ezek a szervezetek az ellenzéki pártokhoz kötődésüket azzal igazolták, hogy a támogatással elnyert pénzekből folyamatosan támadták a regnáló kormányt, és a polgárság többségi támogatását bíró civil közösségeket, kiemelten a CÖF-CÖKA-t.

Ők az ellenzéki internetes médiumok működtetői, akik hamis állításaik alátámasztása érdekében oknyomozó újságírásra hivatkozva nem bejegyzett „detektív” irodákat működtetnek. Nem riadnak vissza hamis bizonyítékok közreadásától sem.

A CÖF-CÖKA nem engedheti becsületes civil közösségének besározását. Ezért alapítványunk minden törvényes vizsgálat előtt nyitott, azt támogatja, viszont ezt elvárja az Ökotárs Alapítványtól és haszonélvezőitől is.

Most, amikor az amerikai lehallgatási botrány egyre jobban nyugtalanítja az európai civil társadalmat, a külföldi pénzek beáramlása és felhasználása kapcsán szükségesnek látjuk a nemzetbiztonsági ellenőrzéseket is.

– Választ várunk azon kérdéseinkre, miképpen biztosítja az Ökotárs Alapítvány, diszkrimináció nélkül, a pályázók esélyegyenlőségét, ha éves kb. 1 milliárdos keretének több mint 40%-át 10-15 pályázó nyerheti el? Az alapítványnál évente kb. 150 nyertes pályázót hirdetnek ki. Összehasonlításképpen a Nemzeti Együttműködési Alap 1 milliárd forint összegből több mint 1500 pályázót támogat.

– Miként lehetséges, hogy a pályázati támogatásra szánt összegek hosszú ideig parkolnak az alapítvány számláján és ezen összegeket értékpapírokban tárolják?

– Kérjük megvizsgálni a 20-40 millió forintot elnyert szervezetek külföldről érkező pénztámogatásainak szerződéses hátterét, a bértollnokoknak kifizetett összegek adózását.

A CÖF-CÖKA érdekelt a vizsgálatokban, mert lelepleződhet az álszent, esetlegesen idegen érdekek szolgálatát vállaló civil szervezetek képmutatása. Láthatóvá válik az ellenzéki erők anyagi bázisa.

A legfontosabb szempontunk, hogy a Norvég Civil Alap a támogatások elosztásáról kifejezetten szakmai, a pártpolitikai elfogultságokat kizáró módon döntsön, s ezzel segítse elő, hogy kiegyensúlyozott, a közjó szempontjait szolgáló civil társadalom jöjjön létre Magyarországon. Ennek érdekében tartjuk szükségesnek átalakítani a Norvég Civil Alap döntési rendszerét.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba.

CÖF-CÖKA vezetősége

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!