Könyvet a szórványba!


Pocsay Gábor református presbiter másfél évvel ezelőtt Gyulán mozgalmat indított Könyvet a szórványba! címmel, melynek célja összehozni a keresletet a kínálattal.

A határon túli magyarság létszáma rohamosan csökken, magyar nyelvi ismeretük sokszor vészesen hanyatlik. A vegyes házasságokban sokszor már románná vagy szlovákká válik a gyermek, de az is előfordul, hogy – bár mindkét szülő magyar – otthon mégis a többségi nyelven beszélnek a gyerekkel. A kezdeményezés a szórványban élő magyar családok támogatása érdekében jött létre. A lelkes, fiatal munkatársak egy honlapot működtetnek konyvetaszorvanyba.hu címmel. Ennek segítségével mesekönyveket, DVD-ket, CD-ket, felnőttek számára szépirodalmi műveket igényelhetnek a határon túl élő családok és intézmények. Ugyanitt lehet jelezni, ha van valakinek olyan könyve (akár csak 1-2 darab), amit szívesen felajánlana.

Hogyan juttassuk el a magyar könyveket a határon túlra, hogyan lehet megszervezni a gyűjtést, és hogy lehet az igényeket felmérni?

Folyamatosan létesülnek gyűjtőpontok az országban. Létezik már gyűjtőhely Budapesten, Gyulán és Békéscsabán, több pedig alakulóban van. A budapesti központ – mely egyben raktárként is funkcionál – a Miniszterelnöki Hivatalban kapott helyet, melyet péntekenként 10 és 12 óra között lehet felkeresni előzetes egyeztetést követően (kapcsolat: Kovács Viktória, +361/795 3163). A gyulai és békéscsabai telephelyet a konyvetaszorvanyba(kukac)gmail.com címen lehet elérni.

Az elmúlt másfél évben a történelmi egyházak sok segítséget nyújtottak. Sok mesekönyvet és más szépirodalmi művet juttattak el közös erővel az igénylő családoknak Csángóföldön, Kárpátalján, Felvidéken és Erdélyben. Fehér folt egyelőre Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Burgenland.

Várja azon személyek, közösségek jelentkezését a Könyvet a szórványba! csapata, akik szeretnének segíteni a szervező munkában. Nagy szükség van kapcsolatok kiépítésére, a felajánlott könyvek összegyűjtésére, kiválogatására és kiszállítására. Ismertté kell tenni a kezdeményezést.

További aktuális hírek olvashatók a Könyvet a szórványba! facebook-oldalán.

2018-09-25

http://www.keesz.hu/konyvet-a-szorvanyba

 

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!