KMKE 1956-os emlékkiállítás Bajorországban

Magyarországon hatvan évvel ezelőtt zajlottak le a forradalom eseményei. Hatvan évvel ezelőtt a magyarok összekapaszkodtak, hogy tudassák országgal, világgal: szabadok és függetlenek akarnak lenni.

Ma is büszkék vagyunk az akkori fiatalok bátorságára, hazaszeretetére, ás a Magyar Kormány által tett javaslat szerint 2015 végére megalakult az 1956-os Emlékbizottság, amelynek fővédnöke a Magyar Parlament Elnöke, Kövér László, és Wittner Mária, egykori halálraítélt forradalmár, aki éveket töltött a siralomházban kivégzésére várva, majd „kegyelemből” börtönbüntetést kapott, és hosszú raboskodás után 1970-ben szabadult ki, sok rabtársával együtt.

Az emlékbizottság támogatásával több ezer különböző program, esemény valósult meg 2016-ban, az emlékévben, közöttük a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület „forradalmi” alkotótábora 2016 október elején, ahol a művészek feldolgozták saját elképzelésük szerint a forradalmi eseményeket. Az elkészült alkotások ezután Nyíregyházán voltak kiállítva, majd a bajor-magyar kiváló kapcsolatok jegyében, és azért mert Bajorország rendkívüli módon segített a megtorlások elől menekültek segítésében, és talált sok kiváló magyar ember új hazát, és életet az akkori bajor kormányzat, és emberek segítségével, ezért úgy gondoltuk, hogy a kiállítást bemutatjuk bajor művészeti partnerünknél Bad Neustadtban, majd a kiállítás anyagát Thomas Habermann bajor CSU parlamenti képviselő, választókerületi elnök, Rhön Grabfeld bajor megyei vezető közvetítésével – aki személyesen köszönti a bajorországi kiállítás megnyitón megjelenteket – véglegesen felajánljuk a bajor állam részére a teljes 1956-os festőművészeti és grafikai kiállítás alkotásait.

Alkotóművészek: Kopriva Attila, Ihor Lucenko, Yuriy Selevickiy, Lakatosh Sergej, Kerecsánin Péter, Temető István, Kádas Katalin, Szeifried Zoltán.

„Magyarország soha nem felejti el azt a segítséget, amelyet Bajorország nyújtott oly sok honfitársunknak 1956-ban” – Áder János Magyarország Köztársasági Elnöke – München, 2015.10.23

Bajorországi megnyitó és hivatalos átadás a bajor állam részére 2016.11.23 – a csatolt meghívó szerint.

Üdvözlettel

Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület
Őry László elnök

kmke_1956_bajororszag_meghivo kmke_1956_bajororszag_meghivo2 kmke_1956bajororszag_plakat

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!