Kinek a gyilkos, kinek az áldozat a fontosabb

Szinte minden kisebb vagy közepes település történelmét legjobban a temetőjében lehet megismerni, annak ellenére, hogy a sírok némák mégis  nagyon beszédesek tudnak lenni.  Véletlenül vagy szándékosan kerültem e falu temetőjébe, és annak is talán a legelhanyagoltabb sírjához, ahol már alig olvasható a felirat, hogy itt nyugszik Kovács Jánosné 1930-2010. A sír teljesen elhanyagolt, látszik, hogy senki nem gondozza. Gyilkosság áldozata lett. A nénit közben elfelejtette a falu és azóta is csendesen nyugszik, úgy ahogy élt. De most 2020-t írunk és Kovács néni hirtelen az érdeklődés középpontjába került. A falu teljesen felbolydult, tegyük hozzá jogosan. De ne fussunk ennyire  előre az időben. Önnek kell eldönteni tisztelt olvasó, hogy az emberek haragja jogos-e a gyilkos szabadon bocsátásáról hozott bírói ítéletről. Nézzük Kovács néni történetét.

A néni itt a faluba élte le életét, szerette mindenki. Nem volt könnyű élete, végigélte a második világháborút mint kislány, majd 1956-os a forradalmat, mivel távol lakott minden jelentősebb helytől nem vett részt benne, bár boldogan olvasta a budapesti tüntetésekről szóló híreket, majd sokat imádkozott azok lelki üdvéért akik a forradalmat követő megtorlás áldozatai lettek. Nem voltak gazdagok, pár hold földjük volt amivel be kellett lépni a TSZCS-be. A férje ezt az igazságtalanságot nem tudta elviselni és pár év  szenvedés után csendesen elhunyt. Egy fiuk született aki nem kívánt falun élni, a városba keresett munkát magának. De nem volt hajlandó részt venni a kötelező mozgalmi munkákban, nem volt KISZ tag és pártba sem tudták erőszakkal sem bekényszeríteni. Sofőrként dolgozott, és az egyik ilyen „agitálás” után hazafelé halálos balesetet szenvedett. A néni egyedül marad, jött a rendszerváltás, csak egy nagyon kis területet igényelt vissza ahol megtermelte magának a mindennapi betevő falatot. Nem politizált, egyetlen szórakozása volt, hogy eljárt a templomba és részt vett a rózsafüzér társaság rendezvényein.

2010-ben zajt hallott az udvarról, kiment, hogy megnézze  mitől van a zaj, azonnal szembe találta magát a gyilkosával, aki nagyon gyorsan,  brutálisan végzett vele. Mivel nem volt senkije, nem volt megtakarított pénze, viszont a faluban nagyon szerették az önkormányzat temettette el.

Gyilkosa hamar kézre került, és 2012-ben megszületett a jogerős „igazságos” bírói ítélet 20 év börtön, amit harmadolni is lehet, mintha az életet is lehetne harmadolni. A  gyilkos a jó magatartása miatt ez évben vagyis 2020-ban szabadulhat, sőt a magyar liberális ügyvédek jóvoltából 5 millió forint is üti a markát a rossz börtönviszonyok miatt, többek között a lassú internet használat keserítette meg az életét, sőt a futópadon is csak hosszú sorban állás után tudott gyakorlatokat végezni. A gyilkosságát nyereségvágyból követte el, és lám meglett az értelme az 5 millió forintot nyert ügyvédei által. Az áldozatra már senki nem gondolt, hisz halála nem hozhat nyereséget senkinek.

Kovács néni az áldozat, tovább alussza örök álmát, a temető szélén lévő elhanyagolt sírban, mert Őt senki nem kárpótolhatja a mára már szétesett, elhagyatott sírja miatt sem.

Nem tudni, hogy annak az ügyvédnek aki kijárta a 5 millió forintot, vagy a gyilkosnak volt-e olyan gondolta, hogy néninek állítson egy  szép sírkövet.

Budapest. 2020. január 27.

V.Gy.

 

 

 

 

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!