Kilakoltatások – a miniszterelnöki iroda nem reagál

Simó Endre, az egyik szervező elmondta, hogy a miniszterelnökkel folytatandó megbeszélésre vonatkozó kérésüket kedden két ízben küldték el faxon és e-mailen az alábbi címekre: 441-3050 (fax), lakossag@meh.gov.hu (e-mail). Mindkét címet a miniszterelnöki hivatal adta meg nekik. Simó csütörtökön személyesen érdeklődött a miniszterelnöki titkárságon, és azt a választ kapta, hogy nem tudnak róla semmit. A hölgy megígérte, hogy utána néz és visszahívja, de Simó nem kapott visszahívást, sem más értesítést. A hölgy azt mondta Simó Endrének, hogy a 441-3050 nem az ő számuk, de arra a kérdésre, hogy melyik az ő számuk, nem volt hajlandó válaszolni.

Simó bízik abban, hogy a józanság felülkerekedik a miniszterelnöki hivatalban, és a politika a közvetlenül érintettekkel közös asztalnál keresi a megoldást, mielőtt az emberek tömegesen veszítenék el az otthonukat. Az Otthonvédők címére időközben újabb és újabb jelzések érkeznek jövő héten esedékes kilakoltatásokról, árverezésekről. Kérik, hogy a lakosság vegye igénybe forró drótjaikat: 06 70 5301920, 06 30 4786698, 06 20 9357172, előre jelezze az eljárásokat, és vegye igénybe a tanácsadást!

Ilyen körülmények között különösen feltűnő a miniszterelnöki kabinet hallgatása és annak kerülgetése, hogy a kormányfő közvetlenül szembesüljön a társadalmi szervezetek követelésével, hogy azonnal állítsák le a kilakoltatásokat, és foganatosítsanak moratóriumot a törlesztésekre.

Az Otthonvédők – a kilakoltatással fenyegetettek pozitív reagálásaira hivatkozva – előre mutatónak tartják azt a csütörtökön megszellőztetett tervet, amely szerint az adósok átmenetileg elvesztenék a lakásuk feletti tulajdonjogukat, de bérlőként a lakásban maradhatnának, belátható időn belül pedig visszaszerezhetnék tulajdonjogukat is, ha rendezték tartozásukat. Az Otthonvédők garanciákat kérnek egy ilyen megoldásra, és látni szeretnék a részleteket – mondták a szervezők.

Az egyik legfőbb garanciának azt tartanák, hogy ne a bankok adják bérbe a lakást a tulajdonjogukat elveszítetteknek, hanem az állam, vagy az állam által létrehozott közalapítvány, és a bérleti díjakból származó bevételt ne a bakok kapják, hanem forgassák vissza a bajba jutottak megsegítésére. Ezzel megakadályoznák, hogy a bérleti díjból származó haszon járulékká és osztalékká alakuljon át, azaz a bankok hasznát gyarapítsa. Változatlanul fontosnak tartanák egy szociális bank megteremtését.

Az Otthonvédők végül közölték, hogy a Vállalkozások Érdekvédelmi Szervezete (VÉSZ) pénteken benyújtotta a kilakoltatások ellen irányuló népszavazási kezdeményezését az Országos Választási Bizottsághoz, a következő kérdéssel: Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon senkit ne lehessen kilakoltatni jogszerűen elfoglalt, egyetlen otthonából.

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!