Kezdeményezés

A magyar civil társadalom évek óta hiányolja a Kárpát-medencei Civil Háló kialakítását. Feladatait, társadalmi szerepét illetően az anyaországi és a határain túli magyar civil szféra lényegében ugyanazt a célt, a magyar nemzet érdekeit szolgálja. Örvendetes tehát, hogy napjainkban egyre erősödnek a civil szektoron belüli törekvések, amelyek a kárpát-medencei résztvevőkkel kialakítandó civil hálózat szükségességét vallják és ennek jegyében tanácskozás összehívását kezdeményezik.

Alapcélunk: folyamatos konzultációs lehetőség biztosítása az anyaországi és külhoni magyar civil szegmens részére, ahol a nemzet és a közjó érdekeit a közösen megfogalmazott célok szerint képviselhetjük. Másrészt, a Nemzeti Civil Alapprogram keretében a projektszerű együttműködések támogatásával váljon lehetségessé a civilek és az állam közös akaratából a stratégiai jelentőségű civil szektort érintő ügyek megvalósítása.

Magyarországon a CÖF kezdeményezésére és zászlaja alatt jelentős civil szervezetek, így példaként említve: Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA), Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ), Rákóczi Szövetség, Százak Tanácsa, Professzorok Batthyány Köre, Munkástanácsok, Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, Társaság a Kárpát-medence Magyarságáért Egyesület, Civil Együttműködési Fórum Egyesület egyetért és kezdeményezi a CET összehívását.
Az együttműködés fontosságát és a határon túli magyar civil szervezeteknek erre vonatkozó szándékot tükrözi a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége által kezdeményezett és 2010 májusában 250 határon túli magyar szervezet támogatásával elfogadott, a Kárpát-medencei Civil Egyeztető Fórum létrehozatalát igénylő Kolozsvári Civil Nyilatkozat.  

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!