Jó, ha tudjuk!

 Felhívom a figyelmet arra, hogy a munkanélküliség miatt a lakosság jelentős része kényszervállalkozásba kényszerül, – a betéti társaság ügyvezetője a saját, teljes vagyonával, így akár a család lakott ingatlanával is felel. A jelenlegi adójogszabályok ill. a körbetartozás miatt nem egy magyar vállalkozó kerül fizetésképtelen helyzetbe és az APEH elrendelheti először az ingóságokon, majd az ingatlanon történő végrehajtást.

Könnyen adósság spirálba kerül a magánszemély a csábító hitelkártya ajánlatok esetében is. A hitelkártya tudnillik kizárólag vásárlás esetén ad bankonként ugyan különböző, de relatíve kedvező feltételeket. Amennyiben a magánszemély ezt készpénz felvételre használja, a visszafizetendő összeg jelentős mértékben megnövekszik. A magas banki kamatokkal terhelt összeg vissza nem fizetése bírósági eljárást von maga után, amelynek vége a végrehajtás. Végtelenségig sorolhatnám a lakott ingatlan tulajdonosait fenyegető veszélyeket a magánszemélytől felvett uzsora kölcsöntől kezdve, tartásdíjból vagy a  pervesztességből eredő bírósági tartozáson keresztül  akár a  BKV tartozás felhalmozódásig.

A Civil Összefogás Fórum ezért elengedhetetlennek tartja az emberek időben történő felvilágosítását. A Szociális fórum és kerekasztal  által említett többszázezer  kilakoltatás előtt álló személy, – egyes források szerint 700.000 érintettről beszélünk- tapasztalatunk szerint már a kölcsön felvételekor vagy a vállalkozása megkezdésekor is jelentős  információ hiánnyal küzd. A bankkal kötött szerződés zárójeles részeit szorult helyzetében a szerződő fél pszichésen hárítja, jellemzően csak a többedik felszólító levél átvétele után, jelentősen megkésve kér kétségbeesésében segítséget. Ezért kezdeményezzük egy tájékoztató füzet megjelentetését, amely mind a nehéz helyzetükben meggondolatlan lépés előtt álló, mind a sokk hatása alatt gyakran debilizáló szorongással küszködő embereknek abban segít, hogy az önvédelmi hálózat bevonásával, jóval a végstádium előtt érvényesítsék az érdekeiket.

Konkrétan: tudniuk kell, hogy kihez vagy akár kihez ne  forduljanak tanácsért. Hogyan, milyen körülmények közt, mire hivatkozva, milyen formai követelményeknek megfelelően kérjenek fizetési haladékot, részletfizetést, – mik  a jogaik a speciális eseteknek megfelelően, ill. milyenek az adott esetben a végrehajtási eljárás  kiszámítható lépései.

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!