JELENCZKI ISTVÁN TRIANON-FILMJE ÚJRA LÁTHATÓ január 16-17-én

JELENCZKI ISTVÁN TRIANON-FILMJE ÚJRA LÁTHATÓ

Kultúra | 2021.01.09., 16:16 | Magyar Nemzet

Jelenczki István Trianon-filmje újra látható

A NÉGYRÉSZES DOKUMENTUMFILMET ONLINE KÖZVETÍTI AZ URÁNIA NEMZETI FILMSZÍNHÁZ
Jelenczki István Trianonról szóló Nem, nem, soha – Isten az igaz ügyet nem hagyja el című négyrészes dokumentumfilmje januárban újra látható lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház online mozicsatornáján – tudatta közleményében az Uránia Nemzeti Filmszínház.

A filmet karácsony előtt online mutatta be az Uránia, nagy sikerrel. A nézői visszajelzések szerint Jelenczki István munkája a maga nemében hiánypótló, a nemzettudatot nagyban erősítő alkotás, amelyet – mint írják – minden iskolában vetíteni kellene. A trianoni békediktátum századik évfordulójára készült dokumentumfilm első két része – a Magyarország archiregnum és a Nemzetgyilkossági gyakorlat – január 16-án, szombaton lesz látható délután 4 órától. A Folyamatos Trianon és a Magyar feltámadás című fejezeteket pedig másnap, január 17-én, szombaton vetítik szintén délután 4 órától a mozi online csatornáján.
A gazdag dokumentumanyagot feldolgozó alkotásban megszólal egyebek mellett Raffay Ernő történész, Bagdy Emőke pszichológus, Babucs Zoltán hadtörténész, Csere Péter jogász, Domonkos László író, újságíró, Popély Gyula felvidéki magyar történész, akadémikus, Szidiropulosz Archimédesz történész, szociológus, Vincze Gábor történész, Bogár László közgazdász, Kahler Frigyes jogász, jogtörténész, Tóth Zoltán József alkotmányjogász, jogtörténész, valamint Zinner Tibor jogtörténész – részletezi a közlemény.

Raffay Ernő történész a forgatáson
Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház

A közlemény Jelenczki István rendezőt idézi: „A trauma – a történelmi Magyarország tudatos szétdarabolása – eddigi érvrendszerének cáfolata, a tényleges történelmi összefüggések megjelenítése hozzájárulhatna ahhoz a folyamathoz, amelyben a magyar nemzet visszatalál önazonosságához. A nemzetlélek gyógyításához a tényszerű feltáró és szembenéző folyamatokon keresztül vezet az út. Ezt a célt szolgálja négyrészes filmem, amely közel ötévi munkám eredménye”.

Az online filmvetítésre virtuális jegyet válthatnak az érdeklődők. A filmről tartalmi tájékoztatást, kritikákat, előzetest itt találhatnak.

A közvetítés Google Chrome, Firefox és Safari böngészővel tekinthető meg, az Internet Explorer és az Edge nem támogatott. A wifikapcsolat helyett kábelcsatlakozás ajánlott, és érdemes a vetítés idejére leállítani a számítógépen minden egyéb alkalmazást, akadás esetén pedig segíthet a böngésző frissítése. A vetítés maximum 1920 x 1080 felbontású képpel működik – a felbontás automatikusan igazodik az otthon használt sávszélességéhez. Ha lassabb az internet sebessége, akkor tapasztalható akadozás, de 10 Mbps sávszélességű internetsebességgel kiváló minőségben nézhető a közvetítés, és 5 Mbps sávszélességgel is jó minőségben nézhető a film.
A feltöltött tartalom megtekintéséhez szükséges jogosultság felhasználói fiókhoz kötődik, így hiába vásárol több jegyet, más felhasználói fiókból nem érhető el az előadás. Technikai probléma esetén az online@interticket.hu címen, illetve a 06-1-422-2029 telefonszámon lehet érdeklődni.

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!