Ismét fókuszban McCain: Mit akar a magyar baloldaltól? – Janauschek József

Itt már érezni, hogy a háttérben valami komoly dolog van készülőben, amelyben bizony Magyarországnak kulcsszerepe lesz, vagy a hazánkban fog történni valami „váratlan” esemény.

Tudni kell, hogy John McCain amerikai szenátor, aki méltán híres arról, hogy ahol megjelenik és tárgyal ott bizony káosz és anarchia tombol. 2011 óta szinte minden olyan országban megjelent, vagy tárgyalt bizonyos „ellenzéki” csoportokkal, ahol előbb-utóbb válság, fegyveres konfliktus és polgárháború ütötte fel a fejét, legyen szó Szíriáról, Líbiáról vagy akár Ukrajnáról. Ezenfelül a 2008-as elnökválasztáson McCain volt az első olyan amerikai elnökjelölt, aki konkrét külpolitikai elképzelésekkel rendelkezett, sőt ezeket szokatlan módon közzétette a választási programjában.
S mi ebben az érdekes? Gyakorlatilag már előre megvolt az „arab tavasznak” és az ukrán események forgatókönyve. Az elnökjelölt olyan dolgokat említett meg a programjában, mint Mubarak leváltása, Líbia szétdarabolása, Bassár el-Aszad megbuktatása és még sorolhatnánk tovább. Nemrég pedig Ukrajnában járt és minő „véletlen” azóta már polgárháború közeli az állapot uralkodik az országban.
Azonban most valami nagyon megváltozott, legalább Magyarországgal kapcsolatban. Tudjuk, hogy pénteken Budapesten járt McCain és tárgyalt a magyar kormánnyal. De úgy tűnik, nem sikerült elérni azt, amit Washington szeretett volna. Úgy látszik a kormány az energetikai kérdésben hajthatatlan volt, főleg Paks ügyében, s továbbra is erősködött az orosz energiahordozók iránt.
Erre most mi történik? Nem egész egy héten belül az amerikai diplomácia – vagyis ismét McCain – magyar politikusokkal tárgyal. Ilyen soha nem fordult még elő a modern történelemben, hogy ilyen rövid időn belül (nincs egy hét különbség sem), hogy Washington Budapesttel tárgyalt volna.


Tegnap a magyar baloldal vezetője és az MSZP elnöke és John McCain republikánus elnökjelölt között Budapesten kezdődött, a Capitoliumon folytatódott.
Az MSZP büszkén hangoztatta: John McCain amerikai szenátor hivatali irodájában fogadta Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltjét.
Közleményük szerint az egyórás négyszemközti megbeszélés a Budapesten megkezdett párbeszéd folytatása volt. Mint írták: a volt elnökjelölt energiapolitikai kérdéseket vetett fel, ezen túlmenően a két politikus a transzatlanti, valamint az európai és uniós kapcsolatok építéséről tárgyalt hosszasan.
A Capitoliumon tett látogatást és tárgyalást követően Mesterházy Attila előadást tart a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában, amely – mint az MSZP fogalmazott – „az egyik legbefolyásosabb amerikai konzervatív agytröszt, politikai kutatóintézet”.
Valami készülődik… Jobb felkészülni, de ez már több, mint puszta véletlen egybeesés... Lehet, hogy Paks ügye valóban elköteleződést jelent Oroszország felé, nem elképzelhetetlen, hogy Magyarország a következő 20-30 évben függeni fog az orosz energiahordozóktól. Csakhogy felvetődik a kérdés, hogy a baloldal nem ugyanezt szeretné? Csak Moszkva helyett Washington lenne, amelynek a palagázát és a palaolaját importálja nagy tételben? Úgy tűnik, hogy Magyarország egy nagyon kemény politikai-geopolitikai és energetikai hatalmi verseny és játszma átrendeződés kellős középpontjába került…

Janauschek József 

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!